Illamående

Vid illamående tappar man aptiten. Matos och starka dofter kan öka illamåendet. Vädra gärna för att få in frisk luft innan måltiden.

Illamående kan bero på många olika orsaker. Till exempel kan man må illa vid akut eller kronisk sjukdom. Vissa mediciner kan också orsaka illamående. Det är väldigt individuellt vad som fungerar bäst att äta vid illamående. Prova dig fram till vad som fungerar bäst.

Tips som kan ge mindre besvär:

  • Små och täta måltider under dagen. Servera små portioner och fyll på efter hand.
  • Drick mer mellan måltiderna och mindre till maten. Välj klara drycker som juice, måltidsdryck, läsk och citronvatten.
  • Ät något torrt innan uppstigning på morgonen och före måltiderna, till exempel rostat bröd eller skorpor.
  • Salt mat kan dämpa illamåendet. En aptitretare före maten, till exempel salta kex, en sillbit, anjovis, kaviar, buljong eller nötter.
  • Lägg upp maten fint och garnera med färska kryddor eller en citronklyfta.
  • Kall mat är oftare lättare att äta än varm mat.
  • Kokt mat är oftare lättare att äta än stekt och kryddstark mat.
  • Flytande mat kan vara lättare att äta än fast mat.
  • Vila före och efter maten, gärna med upphöjd huvudända.
Illustration av ett öppet fönster

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.