Förstoppning

Skål med fruktsallad

Förstoppning påverkar ofta aptiten negativt och kan vara ett symtom på att man äter för lite. Förstoppning kan förebyggas genom att äta regelbundet och att äta fiberrik mat som hjälper till att hålla tarmarna i gång. Tänk på att en alltför fiberrik kost kan vara mättande och därmed olämplig vid undernäring.

Tips för att hålla tarmarna igång:

  • Grovt bröd, fullkornsvälling, fullkornsgröt, havregryn, grahamsmjöl, rågmjöl
  • Linfrön, psylliumfrön. Ät inte krossade linfrön och max 1-2 matskedar hela linfrön per dag
  • Frukt och fruktpuréer, t ex katrinplommon, päron, fikon, aprikoser, kiwi
  • Filmjölk, yoghurt
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Messmör och mesost
  • Lite extra fett i maten
  • Rikligt med vätska, gärna 1 glas extra vid varje måltid
  • Rörelse och motion

Är man ovan vid fiberrik mat är det bra att börja försiktigt och sedan öka mängden successivt. Tänk på att öka mängden dryck eftersom fibrer drar till sig vätska och annars kan orsaka förstoppning. För personer med gasbesvär kan det vara bra att välja frukt och grönsaker som är tilllagade.

Fiberrik Pajalagröt

Ingredienser

  • 1 msk linfrö
  • 1 msk russin
  • 1-2 katrinplommon
  • 1-2 aprikoser
  • 1 krm salt
  • 2 dl vatten
  • ½ dl fiberhavregryn
  • 1 msk havrekli

Gör så här

  1. Blötlägg alla ingredienser utom havregryn och kli kvällen innan
  2. På morgonen: tillsätt havregryn och kli
  3. Koka 3-5 minuter under omrörning. Späd eventuellt med mer vatten om gröten blir för tjock
  4. Servera gärna med mjölk och en klick lingonsylt
Vit skål med pajalagröt, lingon och mjölk

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.