Tallriksmodellen

Tallriksmodellen visar en bra fördelning mellan kolhydrater, grönsaker och protein. Lägg gärna upp maten enligt Tallriksmodellen.

Tallriksmodellen är indelad i tre delar:

  • Kolhydrater som ris, pasta, potatis
  • Grönsaker, rotfrukter
  • Protein som kött, fisk, skaldjur, ägg, baljväxter

Vid nedsatt aptit och små portioner mat bör fördelningen ändras. Andelen kolhydrater och grönsaker minskas, medan andelen protein förblir densamma. Mer fett behövs för att säkerställa ett tillräckligt intag av energi. Det är därför viktigt att energiberika mat och dryck för personer som äter för små portioner. Drycken är en viktig del av måltiden som kan bidra med både energi, näring och smak och underlätta ätandet.

Läs gärna mer på Livsmedelsverkets hemsida

Illustration av två olika tallriksmodeller, den andra visar den andel av kosten som bör vara fett

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.