Berikning av maten

Uppdukad måltid med panerad fisk, potatis och grönsaker

Vid nedsatt aptit och små portioner mat är det viktigt att energiberika måltiderna för att man ska få tillräckligt med energi på en mindre mängd mat.

För att göra maten extra energirik kan man själv berika den genom att använda extra smör, rapsolja, vispgrädde, ägg och crème fraiche i maten. Ovan ser du potatis berikad med en matsked smält smör, det ger 100 kalorier extra!

Här kommer några fler tips:

  • Koka gröt på standardmjölk (3 %) och tillsätt lite flytande margarin, smör eller ett ägg under tillagningen.
  • Använd en klick smör eller lite rapsolja i potatismoset, på makaronerna, den kokta potatisen, riset eller de kokta grönsakerna.
  • Använd vispgrädde i en varm sås och majonnäs i en kall sås för extra kalorier.
  • Riv lite ost över pastarätter och soppor.
  • Använd vinägrett eller oljedressing på råkost/sallad.
  • Använd vispgrädde, crème fraiche, gräddfil eller turkisk yoghurt i matlagningen eller som tillbehör till maten.

Exempel på kaloririk välling:

Kaloriinnehållet (kcal) i vällingen påverkas beroende på om du väljer att tillaga vällingen med vatten, standardmjölk eller kaffegrädde.

Illustration av energiinnehåll i välling

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.