Nedsatt aptit

Uppdukad maträtt. Plättar toppad med keso, rödlök  och rom.

Vid nedsatt aptit kan det vara svårt att äta tillräckligt med mat så att kroppen får den energi och näring som behövs.

Nedsatt aptit kan bero på många orsaker, vilka även kan påverka varandra. Exempelvis kan nedsatt aptit bero på biverkningar av läkemedel, tugg- och sväljsvårigheter, smärta, trötthet, illamående, förstoppning, ensamhet eller depression. Nedsatt aptit kan leda till mindre portioner mat som i sin tur kan leda till viktnedgång och undernäring. Undernäring i sin tur kan leda till nedsatt aptit. Det blir en "ond cirkel".

Genom att servera och äta små portioner oftare är det lättare att tillgodose behovet av energi och näring. Vid nedsatt aptit bör maten vara energität, så välj gärna produkter med hög fetthalt. Det är också ibland lättare att dricka kalorier, så servera gärna en måltidsdryck som ger energi, till exempel mjölk, lättöl, cider, juice eller saft.

Tips som kan öka aptiten:

  • Inled måltiden med en salt eller syrlig aptitretare.
  • Servera en mindre portion och erbjud påfyllning. Du kan också servera maten på en större tallrik för att få portionen att se mindre ut.
  • Presentera måltiden på ett positivt sätt.
  • Duka vackert.
  • Undvik starka lukter, vädra gärna innan måltiden.
  • Dekorera med en persiljekvist eller en citronskiva, även om den inte blir uppäten.
  • Färgglada tillbehör kan öka aptiten, t ex lingon, inlagda rödbetor eller ketchup.
  • Avsluta måltiden med en efterrätt.
Illustration av ett dåligt beteendemönster. Cirklar med pilar emellan. Visar hur nedsatt aptit leder till undernäring

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.