Konsistensanpassad mat
Tugg- och sväljsvårigheter är vanligt förekommande. Vid tugg-och sväljsvårigheter kan mat och dryck behöva konsistensanpassas för att man ska kunna svälja på ett säkert sätt.
Behovet av anpassad kost kan vara permanent eller övergående, till exempel efter en stroke. Ordination av konsistensanpassad mat görs av logoped. Det krävs läkarremiss till logoped oavsett om man bor i eget boende, gruppboende, servicehus eller vård- och omsorgsboende. Dietister ger kostråd utifrån den konsistens som ordinerats.
Konsistensanpassade portionsrätter och frysta timbaler går att köpa för privatpersoner via vissa matvarubutiker eller restauranggrossister (beställningsvara).
Tecken på tugg- och sväljsvårigheter:
- Personen hostar/harklar/nyser vid måltid
- Personen har gurglig röst
- Personen tuggar väldigt länge
- Maten samlas i munnen eller ramlar ut
- Måltiderna tar lång tid
- Viktnedgång
- Personen får ofta lunginflammation eller andra besvär från luftrören
- Personen upplever att det är svårt att svälja
Konsistensguiden
För att lättare kunna hitta rätt konsistens för olika behov, rekommenderar Socialstyrelsen Konsistensguidens stege.
Hel, eventuellt delad kost
Normal konsistens, eventuellt delad. Kräver kniv och gaffel. Helt eller delat kött, hel fisk, färs- eller korvrätter, grönsaker, potatis och sås. Färsk frukt eller konserverad frukt med vispad grädde eller glass.
Grov paté-kost
Saftig, mjuk och grovkornig konsistens, som en köttfärslimpa. Lätt att dela med gaffel. Grov köttpaté eller hel kokt fisk, grov grönsakspaté eller välkokta grönsaker, potatis hel eller pressad och sås. Delad konserverad frukt med vispad grädde eller glass.
Timbalkost
Mjuk, sammanhållen och slät konsistens, som en omelett. Kan ätas med gaffel eller sked. Kött- eller fisktimbal, grönsakstimbal/puré, potatismos eller pressad potatis och sås. Fruktfromage med vispad grädde eller glass.
Gelékost
Mjuk och hal konsistens, som svartvinbärsgelé. Smälter i munnen. Kall kött- eller fiskgelé, grönsaks-puré eller kall grönsaksgelé, potatismos och tjock sås. Fruktgelé med vispad grädde eller glass.
Tunn- eller tjockflytande kost
Slät och rinnande konsistens, som en tomatsoppa eller slät och trögflytande konsistens, som gräddfil. Berikad kött-, fisk- eller grönsaks-soppa med en klick av crème fraiche. Fruktsoppa med vispad grädde eller glass.