Vätska
Ca 55-60% av kroppen utgörs av vatten och vi överlever bara några dagar utan vätska. Vätskebehovet varierar beroende på livsstil och hälsotillstånd. I normala fall behövs ungefär 1–1,5 liter vätska per dag utöver den vätska maten bidrar med.
Vatten i kroppen har flera viktiga funktioner som reglering av saltbalansen och kroppstemperaturen samt transportör av näringsämnen och nedbrytningsprodukter.
Andelen kroppsvätska och förmågan att känna törst minskar med stigande ålder. Äldre personer drabbas därför lättare av uttorkning. Det är heller inte ovanligt att äldre personer medvetet dricker mindre för att slippa gå på toaletten eller av rädsla för urinläckage.
Tecken på uttorkning:
- Minskad urinmängd/koncentrerad urin
- Förstoppning
-
Torra slemhinnor
- Förhöjd kroppstemperatur
- Illamående/kräkningar
Vid risk för undernäring eller nedsatt aptit kan dryck bidra med värdefulla kalorier. Drick då gärna lättöl, saft, mjölk, måltidsdryck etc.
Många äldre personer kan ha svårt att dricka mycket åt gången. Därför är det bra att fördela drycken över dagen, till exempel i samband med måltid, tandborstning och läkemedelsintag samt att erbjuda mat med mycket vätska.
Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.
- Glass
- Frukt och grönsaker
- Såser
- Soppor och krämer
- Yoghurt och filmjölk