Viktiga tillbehör

Uppdukad måltid, pytt i panna  emd ägg, rödbetor, tomatskivor och sallad

Rätt tillbehör till måltiden är för många personer viktigt för att måltiden ska kännas "rätt". Tillbehör bidrar också med värdefull energi och kan locka till att äta.


Nedan ser du fler exempel på vanliga maträtter och vad som traditionellt serveras som tillbehör.

Måltid

Tillbehör

Kåldolmar

Kokt potatis, lingonsylt/rårörda lingon, skysås

Raggmunk

Lingonsylt/rårörda lingon, stekt fläsk/bacon

Kålpudding

Lingonsylt/rårörda lingon, eventuellt kokt potatis, finrivna morötter

Inkokt lax (äts kall)

Kokt potatis, hollandaisesås, sparris

Köttbullar

Kokt potatis/mos, brunsås, lingonsylt/rårörda lingon, pressgurka

Pannkakor/ plättar

Sylt/bär, vispad grädde

Isterband

Kokt potatis/mos, inlagda rödbetor, råkostsallad

Blodpudding

Lingonsylt, rårivna morötter

Kalvsylta (äts kall)

Kokt potatis, inlagda rödbetor

Stekt falukorv

Stuvade makaroner eller stekt potatis och stekt ägg

Ärtsoppa

Senap, torkad timjan

Pytt i panna

Stekt ägg, inlagda rödbetor

Kroppkakor

Lingonsylt, eventuellt smält smör

Laxpudding

Skirat/smält smör

Ostkaka

Sylt/bär, vispad grädde

Sill (äts kall)

Kokt potatis, gräddfil, klippt gräslök, ägghalva

Palt

Lingonsylt, smält smör

Dillkött

Kokt potatis/ris, dillsås, kokta grönsaker

Pepparrotskött

Kokt potatis, sås smaksatt med pepparrot, kokta grönsaker

Janssons frestelse

Bröd, grönsallad, ägg

Stek

Kokt potatis, sås, grönsaker, svartvinbärsgelé/lingonsylt/äppelmos, pickles

Biff à la Lindström

Kokt potatis/mos, gröna ärtor

Pannbiff

Kokt potatis/stekt potatis/mos, stekt lök, lingonsylt, skysås/brun sås

Stekt torsk

Kokt potatis, remouladsås, citronskiva, grönsallad

Lutfisk

Kokt potatis, bechamelsås/senapssås, gröna ärtor

Kokt torsk

Kokt potatis, äggsås, gröna ärtor


Ärtsoppa med grovkorning senap och torkad timjan

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.