Viktiga tillbehör
Rätt tillbehör till måltiden är för många personer viktigt för att måltiden ska kännas "rätt". Tillbehör bidrar också med värdefull energi och kan locka till att äta.
Nedan ser du fler exempel på vanliga maträtter och vad som traditionellt serveras som tillbehör.
Måltid | Tillbehör |
---|---|
Kåldolmar | Kokt potatis, lingonsylt/rårörda lingon, skysås |
Raggmunk | Lingonsylt/rårörda lingon, stekt fläsk/bacon |
Kålpudding |
Lingonsylt/rårörda lingon, eventuellt kokt potatis, finrivna morötter |
Inkokt lax (äts kall) | Kokt potatis, hollandaisesås, sparris |
Köttbullar | Kokt potatis/mos, brunsås, lingonsylt/rårörda lingon, pressgurka |
Pannkakor/ plättar | Sylt/bär, vispad grädde |
Isterband | Kokt potatis/mos, inlagda rödbetor, råkostsallad |
Blodpudding | Lingonsylt, rårivna morötter |
Kalvsylta (äts kall) |
Kokt potatis, inlagda rödbetor |
Stekt falukorv |
Stuvade makaroner eller stekt potatis och stekt ägg |
Ärtsoppa |
Senap, torkad timjan |
Pytt i panna | Stekt ägg, inlagda rödbetor |
Kroppkakor | Lingonsylt, eventuellt smält smör |
Laxpudding | Skirat/smält smör |
Ostkaka |
Sylt/bär, vispad grädde |
Sill (äts kall) | Kokt potatis, gräddfil, klippt gräslök, ägghalva |
Palt | Lingonsylt, smält smör |
Dillkött | Kokt potatis/ris, dillsås, kokta grönsaker |
Pepparrotskött | Kokt potatis, sås smaksatt med pepparrot, kokta grönsaker |
Janssons frestelse | Bröd, grönsallad, ägg |
Stek |
Kokt potatis, sås, grönsaker, svartvinbärsgelé/lingonsylt/äppelmos, pickles |
Biff à la Lindström | Kokt potatis/mos, gröna ärtor |
Pannbiff | Kokt potatis/stekt potatis/mos, stekt lök, lingonsylt, skysås/brun sås |
Stekt torsk | Kokt potatis, remouladsås, citronskiva, grönsallad |
Lutfisk | Kokt potatis, bechamelsås/senapssås, gröna ärtor |
Kokt torsk | Kokt potatis, äggsås, gröna ärtor |