Nattfasta

Nattfastan är den tiden som går mellan sista målet som äts på kvällen till det första målet som äts nästkommande dag.
 

Socialstyrelsen rekommenderar att nattfastans längd inte bör överstiga 11 timmar. Denna rekommendation bygger på undersökningar som visat att en spridning av 5-6 måltider över dagen som resulterar i en kortare nattfasta ger en större chans till ett fullgott energi- och näringsintag.

Energi lagras i underhudsfett (fett), muskelvävnad (protein) och glykogen i lever och muskler (kolhydrater). Med ett välfyllt glykogenlager vid sänggående klarar vi av en natts fasta. Om nattfastan är för lång och leverglykogenet inte räcker till börjar kroppen ta av annan lagrad energi för att bilda livsnödvändigt blodsocker. Proteiner i muskelmassan förbränns och den totala muskelmassan minskar. Att bibehålla muskelmassa är en grundförutsättning för att man ska klara av dagliga aktiviteter.

Förkorta nattfastan genom att äta/servera:

  • Ett sent kvällsmål
  • Ett nattmål
  • Ett tidigt morgonmål/förfrukost

Nypondryck

Nypondryck

​Nypondryck eller nyponsoppa är ett exempel på vad du kan göra för att bryta natfastan.