Fett

Fett är en viktigt energikälla och innehåller de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K. En viss fettreserv behövs som skydd mot kyla och kring inre organ. Det behövs även för att bygga upp och reparera cellerna, tillverka hormoner och för att få i oss det livsnödvändiga fettsyrorna som bland annat finns i fet fisk och olja.

​Det finns tre olika typer av fettsyror.

Mättat fett

Mättat fett påverkar kärlväggen på ett negativt sätt och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

  • Smör, ost, kött, korv, bacon, grädde, chips och bakverk.

Fleromättat och enkelomätt fett påverkan hälsan positivt och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Flerormättat fett

  • Vegetabiliska oljor, fet fisk, nötter samt frön.

Enkelomättat fett

  • Oljor exempelvis raps- olivolja men även i hasselnötter, mandel och avokado

Läs gärna mer på www.slv.se

Fett

Fett