Tips på mellanmål
Vid nedsatt aptit och små portioner mat behöver man äta oftare. Vissa kan behöva två till tre mellanmål för att täcka sitt behov av energi och näring.
Här kommer några recept på mellanmål. Alla recept är beräknade till 1 portion om inte annat framgår. Recepten är granskade av dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.
Tips! Många mellanmål går även att köpa färdiga i butik.
Recept
Nyponsoppa
170 kcal och 6 g protein
Ingredienser
- 1,5 dl nyponsoppa
- 3 msk kvarg med vaniljsmak (7,5 %)
- 5 mandelbiskvier
Gör så här
- Häll upp nyponsoppan i ett glas eller skål.
- Toppa med vaniljkvarg och mandelbeskvier.
Kesokaka, 8 portioner
275 kcal och 13 g protein (per portion)
Ingredienser
- 4 ägg
- 3 msk strösocker
- 0,5 dl vetemjöl
- 500 g Keso
- 3 dl vispgrädde
- 1 hackad bittermandel
Gör så här
- Vispa ägg och socker och rör ner övriga ingredienser.
- Häll i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 35-45 min på 175 grader.
- Servera gärna med vispad grädde och sylt.
Digestivekex med ost
300 kcal, 12 g protein
Ingredienser
- 1,5 dl standardmjölk (3 % fett)
- 2 digestivekex
- 1 tsk bordsmargarin (80 % fett)
- 1 skiva ost
- 1 msk mjukost
Gör så här
- Bred ett kex med bordsmargarin och lägg på ostskivan.
- Bred det andra kexet med mjukost. Dekorera gärna med en gurkskiva eller persiljekvist.
- Servera med ett glas mjölk.
Tips! Det är gott med marmelad på ostkex.
Änglamat (2 portioner)
300 kcal och 5 g protein per portion.
Ingredienser
- 2 st kardemummaskorpor
- 6 msk vispad grädde
- 2 msk kvarg eller kesella
- 2 msk gräddfil/smetana/färskost
- 2 msk lingonsylt
- 2 tsk socker
Gör så här
- Krossa skorporna grovt.
- Blanda vispad grädde, kvarg, socker och lingonsylt.
- Vänd ner skorpsmulorna och servera.
- Smaka eventuellt av med mer socker.
Mocca frappe
200 kcal och 5g protein
Ingredienser
- 0,5 dl gräddglass, vanilj
- 0,5 dl bryggt kaffe, starkt
- 1 dl standardmjölk (3 % fett)
- 1 tsk kakao
- 2 msk vispgrädde
- Is
Gör så här
- Vispa grädden och ställ åt sidan
- Brygg kaffet dubbelt så starkt som vanligt och kyl ner det
- Mixa samman mjölk, kaffe, glass och kakao
- Lägg isbitar i glasen
- Häll upp drycken och toppa med en klick vispad grädde. Servera genast!
Quesadillas
200 kcal och 11 g protein
Ingredienser
- 1 skiva skinka eller kalkon
- 1 tortillabröd
- 0,5 tsk senap
- 2 st ostskivor
- Smör (stekning)
Gör så här
- Dela tortilla brödet på mitten.
- Bred senap på ena halvan.
- Lägg på skinka och täck med ostskivor
- Lägg det resterande brödet ovanpå
- Stek på båda sidor i lite smör tills bröden får fin färg och osten smält.
-
Skär i trekanter och servera.
Rulltårtebakelse
Energiinnehåll: 200 kcal och 2 g protein
Ingredienser
- En skiva rulltårta
- 3 msk vispad grädde
- Skivad kiwi eller annan frukt
Gör så här
- Toppa skivan av rulltårta med vispad grädde och frukt.
Äggmuffins
110 kcal och 11 g protein
Ingredienser
-
1 ägg
- 1 msk riven ost
- 1 skiva skinka
- Salt och peppar
- Smör till smörjning
Gör så här
- Fördela muffinsformar på en plåt, eller använd en muffinsplåt, smörj då plåten med lite smör.
- Skär skinkskivan i mindre bitar.
- Knäck ett ägg i varje form och peta ner riven ost och skinkbitar.
- Salta och peppra.
- Grädda mitt i ugnen på 200° ca 10 min, tills äggen stelnat. Gulan får gärna vara lös och krämig.
Tonfisksnitt
340 kcal och 14 g protein
Ingredienser
- 0,5 dl tonfisk
- 2 msk majonnäs
- 1 tsk ketchup
- 1 tsk Bostongurka
- 1 skiva bröd
- Salt och peppar
Gör så här
- Blanda tonfisk, majonnäs, ketchup och bostongurka.
- Smaka av med salt och peppar.
- Skär gärna brödet i trekanter.
- Lägg blandningen på brödet och servera.
Hallonkräm med drömsmul
130 kcal och 4,5 gram protein>
Ingredienser
- 0,5 dl hallonkräm
- 1 drömkaka
- 2 msk kvarg med vaniljsmak (10 %)
Gör så här
- Häll upp krämen.
- Toppa med kvarg.
- Smula över drömkakan.
Proteinbollar, 8 portioner
330 kcal och 11 g protein/portion
Ingredienser
- 4 dl naturell cottage cheese (4 %)
- 8 dl havregryn
- 2,5 msk kakao
- 2,5 dl socker
- 0,5-1 dl avsvalnat kaffe
- Kokosflingor att rulla i
Gör så här
- Mixa cottage cheese slät med en stavmixer.
- Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Späd med kaffe till en lämplig konsistens.
- Rulla bollarna och rulla sedan i kokosflingor.
- Ställ bollarna i kylen tills servering (minst 15 min).
Jordgubbskräm
160 kcal och 3 gram protein
Ingredienser
- 1 dl jordgubbskräm
- 2 msk grekisk/turkisk yoghurt (10 % fett)
- 0,3 tsk citronsaft
- 2 msk rostade mandelspån
Gör så här
- Häll upp jordgubbskräm i ett litet glas.
- Toppa med grekisk/turkisk yoghurt som är smaksatt med citronsaft.
- Strö över rostade mandelspån
Enkel cheesecake
250 kcal och 6 protein
Ingredienser
- 2 digestivekex
- 0,5 dl kesella/kvarg med vaniljsmak (7,5 % fett)
- Bär, frukt eller sylt.
Gör så här
- Smula sönder kexen och varva med kesella/kvarg i en skål eller ett glas.
- Toppa med bär, frukt eller sylt.
Äppel- och päronsallad, 10 portioner
275 kcal och 14 g protein/portion
Ingredienser
- 4 äpplen
- 4 päron
- 2,5 dl äppelmos
- 1000 g cottage cheese (4 %)
- 1 msk kanel
Gör så här
- Skala och tärna frukten i små bitar.
- Blanda frukten med äppelmos och kanel.
- Servera med cottage cheese i en liten skål.
Chokladkakor, 10 portioner
170 kalorier och 5 g protein (per portion)
Ingredienser
- 2 dl avsköljda svarta kokta bönor
- 2 msk rapsolja
- 1 dl kakao
- 1/4 tsk flingsalt + mer att strö över
- 0,75 dl ljus sirap
- 2 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g hackad choklad, gärna mörk
- 1 dl mandelspån
Gör så här
- Sätt på ugnen på 180 grader och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Mixa bönor, olja och salt till en slät smet.
- Blanda i sirap, vaniljsocker, kakao och ägg och mixa samman smeten.
- Rör ner den hachade chokladen och mandelspånen med en slev.
- Klicka ut smeten på plåten och toppa varje kaka med en nypa flingsalt.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Låt kakorna svalna innnan servering.
Scones med västerbottenost, 8 stycken
380 kcal och 11 gram protein per styck
Ingredienser
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 5 dl filmjölk 3 %
- 50 gram rumstempererat smör
- 1,5 dl riven västerbottenost
- 0,5 tsk salt
- Salami (till servering)
- Naturell färskost (till servering)
Gör så här
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Häll ner resten av ingredienserna och rör om till en kladdig deg.
- Klicka ner smeten i en smord muffinsform eller i stora muffinsformar.
- Grädda i mitten på ugnen i ca 12 minuter.
- Servera med salami och färskost.