Tips på matiga smörgåsar

Om man äter en smörgås som huvudmåltid måste man använda rejält med pålägg och gärna dricka mjölk till för att få i sig tillräckligt med protein och andra näringsämnen. Grunden är ett gott bröd, med bordsmargarin/smör eller färskost, rikligt med pålägg och grönsaker.

Tips på bra pålägg:

  • Skinka och mimosasallad
  • Keso och skivad avokado
  • Makrill i tomatsås
  • Gräddost (dubbla skivor) med marmelad
  • Korv eller medvurst (dubbla skivor)
  • Leverpastej och gurka
  • Ägg och kaviar
  • Ostkräm på exempelvis get- eller fetaost
  • Falukorv
  • Rökt tofu
  • Hummus
  • Jordnötssmör
  • Honung
  • Fiskpastej

Här kommer några recept på matiga smörgåsar. Alla recept är beräknade till en portion om inte annat framgår. Recepten är granskade av dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.

Recept