Tips på matiga smörgåsar

Uppdukad måltd med dricka och smörgås med en ägg och lökröra Om matlagning av någon anledning inte är möjlig kan matiga smörgåsar vara ett bra alternativ. Fördelen med smörgåsar är att de går fort att tillreda och kan ätas utan att man behöver använda spisen.

Om man äter en smörgås som huvudmåltid måste man använda rejält med pålägg och gärna dricka mjölk till för att få i sig tillräckligt med protein och andra näringsämnen. Grunden är ett gott bröd, med bordsmargarin/smör eller färskost, rikligt med pålägg och grönsaker.

Tips på bra pålägg:

  • Skinka och mimosasallad
  • Keso och skivad avokado
  • Makrill i tomatsås
  • Gräddost (dubbla skivor) med marmelad
  • Korv eller medvurst (dubbla skivor)
  • Leverpastej och gurka
  • Ägg och kaviar
  • Ostkräm på exempelvis get- eller fetaost
  • Falukorv
  • Rökt tofu
  • Hummus
  • Jordnötssmör
  • Honung
  • Fiskpastej

Här kommer några recept på matiga smörgåsar. Alla recept är beräknade till en portion om inte annat framgår. Recepten är granskade av dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.

Recept