Servering och uppläggning
Vi äter med ögat! Trevlig servering och uppläggning kan stimulera aptiten. Tänk dig att du serverar mat på en restaurang! Det kan vara att lägga en dillkvist på potatisen eller gratängen, strö persilja på torsken, använda kanel och sylt på risgrynsgröten, lägga russin på filmjölken eller toppa fisksoppan med färska örter.
Ovan ser du ett exempel på en förrätt på Högdalens vård- och omsorgsboende. Skagenröra på en skiva kavring garnerad med dillkvistar, fiskrom och citronskivor.
Nedan ser du ett exempel på hur samma maträtt kan se ut upplagd på en tallrik jämfört med om maträtten serveras i en matlåda. Maträtten ser också trevligare ut om man använder färska örter och lingon samt dukar med färgglada servetter.
Med skirat smör och lingonsylt.
Med skirat smör och lingonsylt toppad med några frysta lingon och persilja.
Att ställa fram maten på bordet så att alla kan se skapar en familjär känsla. Det kan också bidra till bibehållande av funktioner och delaktighet då de som kan och vill kan servera sig själva.
Bild: Mälarbacken vård- och omsorgsboende i Stockholm.
Servering från vagn är ett bra alternativ om det inte fungerar att ställa fram maten på bordet för självservering. Det skapar en mer restauranglik känsla jämfört med bordservering.
Bild: Mälarbacken vård- och omsorgsboende i Stockholm.