Kontrastdukning

Att arbeta med kontraster vid dukning och uppläggning är viktiga grundpelare när du serverar mat till personer med demenssjukdom eller nedsatt syn. Lek med färger och kontraster! Om det ska serveras en ljus maträtt - använd gärna en färgad tallrik, färska örter och grönsaker för att få en positiv upplevelse för ögat.

Tips för kontrastdukning:

  • Duka med kontrastfärger som gör det lättare att se vart tallriken slutar
  • Använd omönstrade underlägg och porslin
  • Använd färgade glas för vatten och vanliga glas för mjölk, öl med mera

Om en person med demenssjukdom får för många valmöjligheter och blir osäker på vad som ska göras kan det bli så att personen tackar nej till mat. Ett tips då är att enbart duka med det som ska användas vid måltiden och att ställa/lägga fram en sak i taget.

Vilken tallrik väljer du?

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.

Vanlig dukning

En vit tallrik fisk med mandeltäcke  updukat på en vit duk tillsammans med vit servett.

Fisk med mandeltäcke på en vit tallrik, vit duk och med en vit servett.

Kontrastdukning

En blå tallrik fisk med mandeltäcke uppdukat på ett rött underlägg

Fisk med mandeltäcke på en blå tallrik och ett rött underlägg med salladsblad och persiljekvist.

Film