Tips på efterrätter
Här kommer några recept på efterrätter. Alla recept är beräknade till en portion om inte annat framgår. Recepten är granskade av dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.
Tips! Många efterrätter går även att köpa färdiga i butiken.
Recept
Chokladpudding, 4 portioner
425 kalorier och 8 gram protein (per portion)
Ingredienser
- 4 dl mjölk (3 %)
- 1 dl grädde
- 5 msk maizena/majsmjöl
- 4 msk strösocker
- 3 msk kakao
- 1 ägg
- 1 msk vaniljsocker
- 50 gram mörk choklad
- 2 dl vispad grädde (till servering)
Gör så här
- Blanda mjölk, grädde, majsmjöl, socker och kakao i en kastrull.
- Vispa och tillsätt ägget.
- Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
- Finhacka chokladen och lägg i kastrullen.
- Vispa ner vaniljsockret.
- Häll upp i fina glas och låt stå i kylskåpet i cirka tre timmar.
- Innan servering: Vispa grädde och toppa puddingen med färska bär.
Tips! Det går även att köpa chokladpudding som pulver i butiken. Följ då anvisningar på förpackningen för tillredning.
Päronhalvor med smak av kardemumma
190 kalorier och 8 gram protein
Ingredienser
- 2 konserverade päronhalvor
- 4 msk kvarg med smak av vanilj
- 2 tunna skivor äpple
- 2 tsk valnötter
Gör så här
- Lägg upp två päronhalvor från konservburken på en assiett.
- Skiva äpplet och smula valnötskärnorna.
- Fördela kvargen, äpplet och valnötterna på båda päronhalvorna.
- Pudra över mald kardemumma.
Tips! Det går även att blanda 2 msk äppelmos med 2 msk cottage cheese eller färdig risgrynsgröt och ersätta kvargen.
Hallonmousse, 4 portioner
350 kalorier och 4,5 gram protein (per portion)
Ingredienser
- 225 gram frysta hallon
- 1 dl strösocker
- 2,5 st blad gelatin
- 2,5 dl vispgrädde
Gör så här
- Blöttlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Lägg hallon och socker i en kastrull och koka upp.
- Vispa eller mixa hallonblandningen till en puré.
- Krama ur gelatinbladen och vispa ner i purén. Låt svalna till rumstemperatur.
- Vispa grädden till mjuka toppar.
- Rör ner 1/4 grädde i purén.
- Vänd ner resten av grädden med luftiga tag till en mousse.
- Häll upp i fina glas och ställ i kylskåp tills servering.
- Dekorera med färska hallon och mynta- eller citronmelissblad innan servering.
Tips! Det går även att köpa mousse som pulver i butiken. Följ då anvisningar på förpackningen för tillredning.
Glass med gräddklick
220 kalorier och 3 gram protein
Ingredienser
- 1,5 dl gräddglass
- 1 msk vispad grädde
- 1 tsk färska bär
Gör så här
- Vispa grädden.
- Lägg glass i en fin skål och toppa med grädde och bär.
- Toppa med ett blad citronmeliss.
Hallonsås
42 kalorier och 0,5 gram protein
Ingredienser
- 50 gram frysta hallon
- 1/2 msk florsocker
Gör så här
- Koka upp hallon och florsocker i en kastrull på svag värme.
- När bären har tinat, sila bärblandningen genom en sil tills det blir en sås kvar.
- Toppa glassen med hallonsåsen och servera direkt.
Tips! Det är även gott med chokladsås till glassen. En portion chokladsås ger 190 kalorier och 3,5 gram protein.
Plättar med sylt och grädde
270 kalorier och 11 gram protein
Ingredienser
- 2-4 plättar (går att köpa färdiga i butikens kyldisk)
- 3 msk cottage cheese/Keso (4 %)
- 1 msk vispgrädde
- 1 msk sylt
- 1 tsk färska bär
Gör så här
- Blanda cottage cheese med vispgrädde i en skål.
- Värm plättarna på en tallrik i mikron enligt anvisning på förpackningen.
- Lägg på kesogrädden, sylt och färska bär.
Tips! Plättar är även gott som mellanmål.
Pannkakor med grädde och bär, 2 portioner
370 kalorier och 10 gram protein (per portion)
Ingredienser
- 1 ägg
- 1,5 dl mjölk (3 %)
- 0,75 dl vetemjöl
- 1/2 kryddmått salt
- 1,5 msk smör (80 %)
- Smör att steka i
- 1 dl vispad grädde
- 2 msk sylt eller färska bär
Gör så här
- Blanda mjöl och salt i en bunke.
- Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
- Vispa i resten av mjölken och ägget.
- Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten.
- Stek tunna pannkakor i smör i stekpannan.
- Servera med sylt eller bär, vispad grädde och ett glas mjölk.
Tips! Pannkakor med sylt och grädde serveras traditionellt som efterrätt till gul ärtsoppa på torsdagar.
Yoghurtdessert med honung
320 kalorier och 9 gram protein
Ingredienser
- 1/2 dl turkisk yoghurt (10 %)
- 1/2 dl naturell kvarg (10 %)
- 2 msk honung
- 1 msk naturella nötter
- Blåbär
Gör så här
- Blanda yoghurt, honung och kvarg i en skål.
- Hacka eller smula nötterna.
- Häll blandningen i ett litet glas.
- Toppa med bär, nötsmul och ringla över lite mer honung.
Tips! Det går även bra med grekisk eller rysk yoghurt.
Vanilj- och jordgubbsdessert
300 kalorier och 8 gram protein
Ingredienser
- 1 dl vaniljkvarg 7,5 %
- 2 msk jordgubbssylt
- 0,5 dl vispgrädde
- Bär eller frukt
Gör så här
- Vispa grädden.
- Lägg kvargen i ett glas.
- Lägg på sylten och grädden.
- Toppa med bär eller frukt.