Kost vid diabetes
Det är generellt bra att hitta en sund vardagskost, som vid behov även leder till viktnedgång.
Det finns stöd för att flera enskilda livsmedel och koster kan vara bra vid diabetes typ 2. Små mängder vanligt socker kan oftast ingå i kosten även för en person med diabetes. Det är framförallt viktigast att undvika socker i drycker. Texten är granskad av: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.
- Frukt och grönt
- Baljväxter som linser, ärtor, bönor, jordnötter
- Fisk
- Fullkorn
- Nötter
- Kaffe
- Livsmedelsverkets kostråd
- Måttlig lågkolhydratkost
- Medelhavskost
- GI-kost
Det kan vara bra att vara uppmärksam på vad vissa märkningar betyder:
- Låg sockerhalt – innehåller max 5 g/100 g eller max 2,5 g/100 ml sockerarter. Kan innehålla sötningsmedel.
- Sockerfri – innehåller max 0,5 gram sockerarter per 100 gram/milliliter. Kan innehålla sötningsmedel.
- Utan tillsatt socker/osötad - innehåller inga sockerarter eller annat livsmedel tillsatt på grund av sina sötande egenskaper. Produkten kan innehålla naturligt förekommande sockerarter.
- Minskat innehåll av socker – minst 30 % mindre socker jämfört med ett urval på marknaden.
- Lätt eller light – uppgifter om egenskaper som gör produkten lätt/light måste anges. Kan innehålla naturlig förekommande sockerarter, tillsatt socker och/eller sötningsmedel.
Sötningsmedel som inte påverkar blodsockret:
- Aspartam
- Sukralos
- Acesulfam K
- Natriumcyklamat
- Sackarin
Sötningsmedel (sockeralkoholer) som påverkar blodsockret:
- Isomalt (E 953)
- Laktitol (E 966)
- Mannitol (E 421)
- Maltitol (E 965)
- Sorbitol (E 420)
- Xylitol (E 967)