Diarré

Diarré innebär ett ökat antal avföringar per dygn (fler än 3 avföringar) och att avföringen har lös konsistens. Ofta går besvären över inom några dagar, men om diarrén fortsätter ska läkare kontaktas. Diarréer kan ge en rädsla för att äta.

Vanliga orsaker till diarré:

  • Infektion och matförgiftning
  • Inflammation
  • Allergi eller födoämnesintolerans
  • Biverkning av läkemedel

Det är viktigt att ersätta förlusten av vätska och salter. Vätskeersättning bör tillföras i små mängder.

Tips på dryck och mat som kan vara stoppande:

  • Blåbärssoppa
  • Te
  • Buljong
  • Mineralvatten
  • Kokt fisk och kött
  • Ägg- och äggrätter
  • Kokt potatis, ris, pasta (undvik fullkorn)
  • Banan och blåbär
  • Vitt bröd
  • Pannkakor

När aptiten ökar igen, servera vanlig mat men var försiktig med rökt, stekt, fet och fiberrik mat i början.

Blåbärssoppa i skål

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.