Högtider och årstider

Midsommardukning med sex jordgubbsdrinkar och blommor i vas på bordet För många personer är det viktigt att känna igen maten som serveras och att högtider och andra traditioner följs. Det är viktigt att göra helger till helger genom att till exempel duka lite finare än på vardagen.

Några exempel på högtider som brukar firas i Sverige

Högtid

Tillhörande mat

Fettisdagen
(februari)

Semla/fastlagsbulle

Våffeldagen/ Jungfru Marie bebådelsedag
(februari)

Våfflor, sylt, grädde

Påsk
(mars/april)




Vanliga maträtter är lamm, skinka, kokt ägg, inlagd sill, böckling, lax i olika former och Janssons frestelse

Nationaldagen
(6 juni)

Ibland nationaldagsbakelse

Midsommar
(juni)



Inlagd sill, rökt eller rimmadlax, färsk potatis, gräddfil, gräslök, dill, knäckebröd, sallad, färska jordgubbar med grädde/jordgubbstårta

Kräftskiva
(augusti)



Kokta kräftor i dill med tillbehör som bröd, ost, smör och andra smörgåsbordsrätter. Många har öl och snaps till maten

Nobeldagen
(10 december)


Extra god mat, ofta tre rätter, bubblig dryck

Luciadagen
(13 december)


Lussekatter/bullar, pepparkakor, glögg

Julafton
(24 december)





Julbord/buffé/smörgåsbord av t ex julskinka, julkorv, sylta, lax, sill, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, lutfisk, ägghalvor, Janssons frestelse, kål, rödbetssallad, vörtbröd, dopp-i-grytan (bröd som doppas i varmt skinkspad)

Nyårsafton
(31 december)

Extra god mat, ofta tre rätter, bubblig dryck