Högtider och årstider
Några exempel på högtider som brukar firas i Sverige
Högtid | Tillhörande mat |
---|---|
Fettisdagen
| Semla/fastlagsbulle |
Våffeldagen/ Jungfru Marie bebådelsedag | Våfflor, sylt, grädde |
Påsk
| Vanliga maträtter är lamm, skinka, kokt ägg, inlagd sill, böckling, lax i olika former och Janssons frestelse |
Nationaldagen | Ibland nationaldagsbakelse |
Midsommar | Inlagd sill, rökt eller rimmadlax, färsk potatis, gräddfil, gräslök, dill, knäckebröd, sallad, färska jordgubbar med grädde/jordgubbstårta |
Kräftskiva | Kokta kräftor i dill med tillbehör som bröd, ost, smör och andra smörgåsbordsrätter. Många har öl och snaps till maten |
Nobeldagen (10 december) |
|
Luciadagen (13 december) |
|
Julafton | Julbord/buffé/smörgåsbord av t ex julskinka, julkorv, sylta, lax, sill, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, lutfisk, ägghalvor, Janssons frestelse, kål, rödbetssallad, vörtbröd, dopp-i-grytan (bröd som doppas i varmt skinkspad) |
Nyårsafton | Extra god mat, ofta tre rätter, bubblig dryck |
En semla är en kardemummabulle fylld med mandelmassa och vispad grädde. "Hetväggen" är semlans föregångare som ofta serverades med mjölk. Än idag föredrar många att äta sina semlor i ett djupt fat med het mjölk till − ibland kryddas mjölken med socker och kardemumma.
Ofta serveras en silltallrik med nykokt färskpotatis, gräddfil och klippt gräslök på midsommarafton. Sillen äts alltid kall.
Huvudrätten utgörs av kräftor kokade i en lag bestående av vatten, salt, socker och dillkronor. Vanliga tillbehör vid kräftskivan är hårt eller mjukt bröd, kryddad ost och ibland en paj.