Munhälsa

Munhälsan kan påverka hur ofta man äter, vilken typ av mat man vill äta och storleken på portionen. Detta kan i längden påverka näringstillståndet.

Vid muntorrhet kan det vara svårt att äta och svälja maten. Muntorrhet är vanligt bland äldre personer. Mediciner kan också vara en orsak. Eftersom smakämnen löser sig i saliven minskar förmågan att känna smak vid muntorrhet. Vissa upplever även att maten får en stark och brännande smak.

Tips vid måltiderna:

  • Servera rikligt med vätska. Uppmuntra personen att dricka små klunkar under måltiden.
  • Stuvade och kokta grönsaker kan vara lättare att äta än råa.
  • En soppa till förrätt kan minska besvären.
  • Äggrätter och bredbara pålägg har en mjuk konistens och är lätta att äta.
  • Rikligt med sås till maten gör den lättare att äta.
  • Doppa gärna smörgås och kex i kaffe, mjölk eller te.
  • Servera en syrlig eller salt aptitretare innan måltiden, t ex oliver, ost eller en bit sill.
  • Ringla vinägrett eller pressa lite citron över salladen.
  • Syrliga tillbehör som inlagd gurka och rödbetor, lingonsylt och citronskivor kan öka salivproduktionen.
  • Mat med tuggmotstånd stimulerar salivproduktionen.
  • På apoteket finns salivstimulerande tabletter, tuggummi och spray som kan vara till hjälp.

Tänk på! Tandborstning ska göras två gånger/dag. Använd en mjuk tandborste för att inte skada munslemhinnan. Muntorrhet ökar risken för bakterie-, virus- och svampinfektioner i munnen.

Illustration av tre glas med olika innehåll

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.