Munhälsa
Munhälsan kan påverka hur ofta man äter, vilken typ av mat man vill äta och storleken på portionen. Detta kan i längden påverka näringstillståndet.
Vid muntorrhet kan det vara svårt att äta och svälja maten. Muntorrhet är vanligt bland äldre personer. Mediciner kan också vara en orsak. Eftersom smakämnen löser sig i saliven minskar förmågan att känna smak vid muntorrhet. Vissa upplever även att maten får en stark och brännande smak.
Tips vid måltiderna:
- Servera rikligt med vätska. Uppmuntra personen att dricka små klunkar under måltiden.
- Stuvade och kokta grönsaker kan vara lättare att äta än råa.
- En soppa till förrätt kan minska besvären.
- Äggrätter och bredbara pålägg har en mjuk konistens och är lätta att äta.
- Rikligt med sås till maten gör den lättare att äta.
- Doppa gärna smörgås och kex i kaffe, mjölk eller te.
- Servera en syrlig eller salt aptitretare innan måltiden, t ex oliver, ost eller en bit sill.
- Ringla vinägrett eller pressa lite citron över salladen.
- Syrliga tillbehör som inlagd gurka och rödbetor, lingonsylt och citronskivor kan öka salivproduktionen.
- Mat med tuggmotstånd stimulerar salivproduktionen.
- På apoteket finns salivstimulerande tabletter, tuggummi och spray som kan vara till hjälp.
Tänk på! Tandborstning ska göras två gånger/dag. Använd en mjuk tandborste för att inte skada munslemhinnan. Muntorrhet ökar risken för bakterie-, virus- och svampinfektioner i munnen.