Miljö och bemötande

Mat och måltider kan vara en av dagens höjdpunkter och är många gånger ett av livets glädjeämnen!

Både maten och måltidsmiljön påverkar aptiten. Måltiden bör stimulera våra sinnen; syn, hörsel, smak, lukt och känsel. Vi behöver mat och dryck för att må bra och överleva biologiskt men måltider har många gånger andra flera lika viktiga funktioner:

  • Social gemenskap, vi umgås ofta runt maten
  • Njutning, genom lukt och smak
  • Tradition, maten är bärare av våra högtider, kulturer och årstider

Fem aspekter anses viktiga för en positiv måltidsupplevelse. När vi går in en på en restaurang så upplever vi om atmosfären/miljön känns bra eller inte vilket kan vara avgörande för om vi äter eller inte. En positivt måltidsupplevelse bygger på fem aspekter:

  • Måltidsmiljön
  • Lagar och regler
  • Rummet
  • Mötet
  • Maten och drycken
Illustration av måltidsmiljön i olika sektioner, rummet, mötet och produkten

Granskare: dietister i Stockholms stad, Enskede Årsta Vantörs Stadsdelsförvaltning.