Köttfärslimpa med potatis, gräddsås och råkost

Köttfärslimpa med potatis, gräddsås och råkost
4 Portioner
  • ​500 g nötfärs
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk riven gul lök
  • 2 krm svartpeppar, nymald

 

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 min. Skala och riv gul lök.

3. Blanda färs, ägg, salt, lök och peppar till en fast smet.

4. Forma smeten till en lång limpa på ca 25 cm och lägg i en ugnsfast form.

 Servera med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis och gräddsås. Lingonsylt är också gott till.

Tips!

Kall köttfärslimpa är gott att lägga på smörgås tillsammans med lite salt gurka.

För lite mer smak – lägg baconskivor över köttfärslimpan innan den sätts i ugnen.

Gräddsås till köttfärslimpa, 4 dl sås

  • 2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 tärning buljong
  • 1 1/2 tsk kinesisk soja

1. Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull.

2. Koks upp under vispning med buljongtärning och soja och låt sakta sjuda i 3 – 5 min.

Tips!

Smaka av med en liten klick lingonsylt eller svartvinbärsgelé.