Tugg- och sväljsvårigheter

Med åldern eller vid sjukdom kan tugg- och sväljsvårigheter förekomma och en normal konsistens kan bli svårt att äta. Behovet av anpassad kost kan vara permanent eller vara övergående vid exempelvis stroke.

Vid tugg-och sväljsvårigheter bör maten konsistensanpassas för att personen ska kunna tillgodogöra sig energi och näring. Ordination görs av sjuksköterska, logoped eller dietist i samråd med läkare.

Följande  symptom kan kräva ändrad konsistens:

  • Måltiden tar längre tid än normalt
  • Svårt att tugga viss mat
  • Hosta och harklingar
  • Maten samlas i kinderna eller hålls kvar länge innan det sväljs

Tugg- och sväljsvårigheter

Konsistensguiden rekommenderas av Socialstyrelsen och delas upp i:

Hel och delad konsistens

Normal konsistens, hel eller delad i bitar

Grov paté

Vid motoriska problem som tuggproblem. Saftig och mjuk konsistens. Lätt att dela med gaffel.

Timbalkost

Vid tugg och sväljproblem. Mjuk och slät konsistens.

Gelékost

Vid svåra sväljproblem, känslig munhåla. Mjuk och hal mat som fromage.

Tjockflytande konsistens

Slät och trögflytande, lik gräddfilskonsistens.

Flytande Konsistens

Slät och rinnande, som tomatsoppa.