Potatisgratäng med kassler och sockerärtor

Potatisgratäng med kassler och sockerärtor
4 Portioner

​750 g vinterpotatis av en mjölig sort

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 dl riven ost

1 – 1,5 tsk salt

2 – 3 tsk torkad örtkrydda timjan basilika eller oregano

5 dl matlagningsgrädde eller 2 dl grädde och 3 dl mjölk

Svartpeppar

200 g skivad kassler

 

1. Sätt ugnen på 200°

2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Det går bra att skiva i en matberedare.

3. Skala och hacka eller skiva löken.

4. Smörj en ugnssäker form och lägg i hälften av potatisen och riven ost, salt, örtkryddor och pressad vitlök. Lägg på resten av potatisen och överst osten.

5. Häll över mjölk/grädde.

6. Grädda i ca 40 min tills potatisen känns mjuk.

 

Servera gratängen med skivad kassler och sockerärtor.

Tips!

Gratängen går bra att spara i kylen och värmas upp igen.