Ljummen sallad med fetaost och sötpotatis
- 1 dl gryn eller ris till exempel matvete, fullkornsris eller rött ris
- 1/2 grönsaks eller hönsbuljongtärning
- 1-1 1/2 stycken sötpotatis
- 1/2 röd paprika
- 1/2 gul paprika
- 2 tsk olja
- 50 g gröna blad till exempel salladsblandning eller spenat
- 1/2 röd lök eller 1 st salladslök
- 60 g fetaost
- 1-2 msk hasselnötter
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala sötpotatis och skär i tärningar
3. Skölj och skär paprikan i breda strimlor
4. Lägg sötpotatis och paprika på en plåt med bakplåtspapper och häll över oljan
5. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter och strössla över flingsalt när de är klara
6. Koka valfritt gryn eller ris och tillsätt 1/2 buljongtärning i kokvattnet
7. Skala rödlöken och skär i strimlor. Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna och grovhacka nötterna
8. Lägg salladsbladen i botten av en skål, häll över grynen och lägg på rostade grönsaker, strimlad lök. Smula över fetaosten, nötter och dressing
Dressing
- 1 msk citronjuice
- 1/2 msk honung eller sirap
- 1/2 dl finhackad koriander
1. Blanda citronjuice med honung, olja och hackad koriander i ett glas och vispa upp med en gaffel
Servera gärna salladen med en bit bröd
Näringsvärde
Kalorier568
Kolhydrater (g)60
Protein (g)14
Fett (g)28