Ärtsoppa

Ärtsoppa
2 Portioner
  • ​6 dl gula ärter
  • 1 ½ l vatten
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk salt
  • 2 köttbuljongtäringar
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 300 g rimmat eller färskt bogfläsk eller sidfläsk

 1. Lägg ärterna i en bunke och häll över vatten så att det täcker ordentligt. Låt stå 12 – 24 timmar. Häll av vattnet.

2. Lägg de blötlagda ärterna i en kastrull och häll över vattnet. Koka upp och ta bort eventuellt skum.

3. Lägg i hela köttbiten och låt koka i ca 1 timme eller tills ärterna är mjuka.

4. Smaksätt med örtkryddorna, salt och smulad buljongtärningar.

5. Ta upp köttbiten och skär i tärningar och lägg i soppan.

 Servera gärna med senap.

Tips!

Det går bra att frysa soppan och kan förvaras i några dagar i kylskåp

Näringsvärde

Kalorier255
Kolhydrater (g)27
Protein (g)19
Fett (g)6