Ärtsoppa

- 6 dl gula ärter
- 1 ½ l vatten
- 2 gula lökar
- 1 tsk salt
- 2 köttbuljongtäringar
- 1 tsk mejram
- 1 tsk timjan
- 300 g rimmat eller färskt bogfläsk eller sidfläsk
1. Lägg ärterna i en bunke och häll över vatten så att det täcker ordentligt. Låt stå 12 – 24 timmar. Häll av vattnet.
2. Lägg de blötlagda ärterna i en kastrull och häll över vattnet. Koka upp och ta bort eventuellt skum.
3. Lägg i hela köttbiten och låt koka i ca 1 timme eller tills ärterna är mjuka.
4. Smaksätt med örtkryddorna, salt och smulad buljongtärningar.
5. Ta upp köttbiten och skär i tärningar och lägg i soppan.
Servera gärna med senap.
Tips!
Det går bra att frysa soppan och kan förvaras i några dagar i kylskåp
Näringsvärde
Kalorier255
Kolhydrater (g)27
Protein (g)19
Fett (g)6