Hur ger vi det bästa stödet till äldre med IF?

17 oktober, 2024


Enligt Socialstyrelsen är nästan en tredjedel av de personer som har insatsen boende enligt LSS över 55 år. Idag blir personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) äldre än tidigare och kommer att behöva anpassade insatser på grund av sin ålder.

Den 28 november anordnar Forum Carpe och projektet Mötas och må bra en heldag med föreläsningar och workshops för dig som i ditt arbete möter äldre med IF. Du får både lära dig mer om det senaste inom området och möjlighet att dela dina egna erfarenheter av arbetet med psykisk och fysisk hälsa för målgruppen. Ditt bidrag blir en viktig del i projektets kommande material.
Klicka här för att läsa mer om heldagen.
Klicka här för att läsa mer om projektet Mötas och må bra.

Möjligheten till en meningsfull fritid är centralt för att främja psykisk och fysisk hälsa hos äldre med IF. Stockholms stad anordnar flera olika seniorträffar som riktar sig till målgruppen i hela Stockholms län.

Skarpnäcks kulturhus anordnar till exempel seniorträffar med bland annat karaokefest, högläsning, musik och teater. På Café Katarina vid St. Eriksplan kan man delta i seniorträffar med bingo, allsång, pyssel och underhållning. Seniorklubben vid Gärdet bjuder på liknande aktiviteter och enkla rörelser till fin musik.

Forum Carpe erbjuder även flera återkommande utbildningar om äldre med IF som bland annat tar upp aktuell forskning, demenssjukdomar, kommunikation, hjälpmedel och kartläggningsverktyg.

Du kan också delta i seminarier om hur vi skapar möjligheter för personer med IF att, utifrån sina förutsättningar, bearbeta och prata om sjukdom, död och sorg som blir en del av livet när man åldras. Nästa tillfälle för seminariet ”Hur möter vi döden inom LSS?”, som riktar sig till chefer och medarbetare inom LSS, är den 12 november.
Klicka här för mer information och anmälan.

Forum Carpe anordnar även seminarier om palliativ vård och förhållningssätt inom LSS med Kerstin Witalis som är sjuksköterska och vårdutvecklingsledare vid Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län. Seminariet ”Trygg när döden närmar sig” riktar sig till medarbetare och chefer inom LSS och HSL-teamen. Nästa tillfälle är den 5 december.
Klicka här för mer information och anmälan.

Håll utkik i Forum Carpes kalendarium för kommande utbildningar och seminarier om åldrande och IF.

Forum Carpes utbildningar ger dig kunskap, verktyg och lärande exempel som du kan använda för att utvecklas i din yrkesroll som medarbetare, handläggare, chef eller andra funktioner inom LSS, socialpsykiatri och kommunernas HSL-team. Utbildningarna utgår från verkliga behov och utmaningar i din yrkesvardag och ger dig möjlighet att möta kollegor från andra kommuner och verksamheter för att lära och inspireras av vandra.

Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter