Social dokumentation – från teori till tillämpning

Det här är en tvådagarskurs för dig som behöver fördjupade kunskaper i social dokumentation för att kunna vägleda kollegor. Syftet med kursen att förtydliga det professionella uppdraget inom omsorgen och socialpsykiatrin och hur de olika delarna i den sociala dokumentationen hänger ihop. Social dokumentation rätt använt, skapar samsyn och samarbete för det gemensamma uppdraget som ger kvalitativ omsorg för dem verksamheten är till för.

Obs!

För att kunna arbeta vidare med kunskaperna från den här utbildningen rekommenderar vi att både chefer och medarbetare från samma arbetsplats deltar.

Antalet platser till den här kursen är begränsat så max två personer per chef kan anmäla sig (oavsett hur många enheter chefen ansvarar för). Anmäl dig därför i samråd med din chef. Det kan även bli en fördelning av platser mellan kommuner vid stor efterfrågan.

Kursinnehåll

Hur kan vi gå från att tänka på genomförandeplanen som ett dokument och istället använda den som en karta för att möta den enskilde personens behov. Hur kan journalanteckningar vara ett verktyg för att skapa en positiv utveckling för den enskilde individen?

Kursen utgår från de lagar och direktiv som styr dokumentationsarbetet och hur processen ser ut från beslut till genomförandeplan. Du får kunskap i att skriva genomförandeplan, sätta mål, föra journalanteckningar och följa upp insatsen. Seminariet innefattar en hemuppgift att diskutera med kollegor eller chef som följs upp tillfälle två.

  • Lagar och direktiv som styr social dokumentation

  • Rättssäkerhet och sekretess

  • Från beslut till genomförandeplan

  • Att skriva genomförandeplan och sätta upp mål

  • Att föra journal - vad behöver du tänka på?

  • Fallbeskrivningar

  • Livskvalitet och delaktighet

  • Lex Sahara och avvikelser

  • Kvalitetsarbete och uppföljning, synpunkter och klagomål

Datum och tid

  • Kursdag 1 2024-08-22

  • Kursdag 2 2024-08-29

Kl. 09.00-16.00 båda kursdagarna

Föreläsare

Johan Appel utbildar, föreläser och handleder inom omsorgen sedan 2015. Johan medverkade i framtagandet av Socialstyrelsens kunskapsstöd Delaktighet och inflytande i arbetet med genomförandeplaner (2014).

Plats

KUI, Kompetensutvecklingsinstitutet

Drottningholmsvägen 37, 2 trappor

Närmaste tunnelbanestation: Fridhemsplan

Anmälningsvillkor

Anmälan är bindande. Avbokning måste göras senast en vecka innan utbildningen startar. Försenad avbokning kan innebära en avgift på 1000 kronor som betalas av din arbetsgivare.

Om du behöver avboka din plats mejlar du till e-postadress: kui.uppdrag@kui.se. Obs! Skriv vilken utbildning du vill avboka dig från i mejlet.

Frågor om utbildningen

Kontakta: kui.uppdrag@kui.se

Kompetensutvecklingsinstitutet (KUI) genomför utbildningen på uppdrag av Forum Carpe.


Tillbaka till kalendarium