En person som varit med om våldsamma, kränkande eller chockartade händelser kan efteråt få psykiska symtom. För en del försvinner symtomen så småningom av sig själv, medan andra kan få psykiska trauman. Det innebär att symtomen är kvar. Tillståndet kallas för posttraumatiskt stressyndrom eller PTSD, som är en förkortning av engelskans "posttraumatic stress disorder".
En person med emotionellt instabil personlighetssyndrom (tidigare Borderline disorder) kännetecknas av impulsivitet, emotionell instabilitet och svårigheter att bedöma både sig själv och andra. Leder många gånger till svårigheter i nära relationer. Vanligt är oro, ångest och depression.
Det här är en utbildningsdag som ger dig kunskaper om de två diagnoserna och vilka uttryck de kan ta i det dagliga livet. Vad är viktigt att vara uppmärksam på och hur stödja på bästa sätt? Du får också reflektera över din egen roll som stödgivande person och vilken betydelse det får för att du ska känna dig trygg i yrkesrollen.
Innehåll
Vad innebär diagnoserna?
Anknytningsteori
Flyktbeteenden
Kort om behandling
Tecken att vara uppmärksam på?
Hur stödjer vi personerna på bästa sätt?
Metoder och förhållningssätt
Vikten av samverkan
Rollen som stödgivande person
Teori blandas med fallbeskrivningar.
Föreläsare
Agneta Björck är utbildare och handledare med lång erfarenhet som sjuksköterska inom bland annat psykiatri, beroendevård och socialtjänst. Agneta har även arbetat som chef inom socialpsykiatri och inom LSS.
Datum och tid
Kursdag 1 2024-12-04
Kursdag 2 2024-12-12
Kl. 09.00-12.00 båda kursdagarna
Plats
Genomförs digitalt
Anslutningslänken skickas ut några dagar innan utbildningen startar till den e-postadress som du uppgav när du anmälde dig. Om du inte har fått anslutningslänken ett par dagar innan utbildningen startar kontakta kui.uppdrag@kui.se
Anmälningsvillkor
Anmälan är bindande. Avbokning måste göras senast en vecka innan utbildningen startar. Försenad avbokning kan innebära en avgift på 1000 kronor som betalas av din arbetsgivare.
Om du behöver avboka din plats mejlar du till e-postadress: kui.uppdrag@kui.se. Obs! Skriv vilken utbildning du vill avboka dig från i mejlet.
Frågor om utbildningen
Kontakta: kui.uppdrag@kui.se
Kompetensutvecklingsinstitutet (KUI) genomför utbildningen på uppdrag av Forum Carpe.