Psykiatri 1

Kursen Psykiatri 1 ger kunskaper om psykisk ohälsa, olika psykiska sjukdomstillstånd, hur psykiska sjukdomar uppkommer samt vilka möjligheter samhället och enskilda människor har att påverka dessa.

Du får också lära dig mer om de fördomar som finns om psykiska sjukdomar och diskutera orsaker till ökningen av psykisk ohälsa i samhället, samt utveckla förståelse för att psykisk ohälsa kan drabba alla människor.

Kursen ger även kunskaper om vilka faktorer som bidrar till psykisk hälsa och hur vården, omsorgen och omvårdnaden bör utformas för patienter eller brukare med psykiska sjukdomar, samt hur patienter eller brukare med stöd kan få ett fungerande liv.

Kursen ska också bidra till att du utvecklar förmåga att kommunicera och möta patienter och brukare med ett lyhört, respektfullt, reflekterande och empatiskt förhållningssätt.

Innehåll

  • Vanligt förekommande psykiska sjukdomar, däribland stressrelaterade sjukdomar, depression, ätstörningar, ångesttillstånd hos äldre och yngre, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och deras prevention, diagnostik, behandling, omvårdnad och återhämtning.

  • Frisk- och riskfaktorer samt förklaringsmodeller till hur psykisk ohälsa uppstår utifrån evidensbaserad kunskap.

  • Synen på psykisk hälsa och ohälsa samt hur stigmatisering uppstår och hur den kan hanteras.

  • Kriser och krishantering.

  • Omsorgsprocessens olika steg och innehåll med planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av stöd- och hjälpinsatser till den enskilde.

  • Personcentrerad vård, teamarbete och interprofessionella samarbeten.

  • Psykiatrins möjligheter till stöd i form av resurspersoner, olika boenden och boendestödsverksamheter samt betydelsen av sysselsättning.

  • Kommunikation, samarbete och samverkan med patienter, brukare, anhöriga samt övriga samarbetspartners.

  • Riktlinjer och förhållningssätt utifrån brukarens behov och rätten till självbestämmande, integritet och relationer vid arbete i brukarens hemmiljö.

  • Bemötande och förhållningssätt inom psykiatrisk vård och i brukarens hemmiljö utifrån evidensbaserade metoder.

  • Psykiatrins historiska utveckling vad gäller kunskap, människosyn och organisation.

  • Lagar och andra bestämmelser som styr verksamheten såsom hälso- och sjukvårdslagen och lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Målgrupp

Medarbetare i utförarverksamhet inom LSS eller socialpsykiatri som saknar grundläggande utbildning inom psykiatri.

Kursupplägg

En dag i veckan, sammanlagt 10 gånger. Träffarna genomförs fysiskt.

Observera att det ingår studieuppgifter mellan träffarna, individuellt eller i grupp. Du behöver lägga ned mer tid på studierna utöver de 10 kurstillfällen

Kursen omfattar 100 gymnasiepoäng, betyg ges efter avslutad kurs.

Observera att du behöver beställa ett personbevis från Skatteverket för att få ut dina betyg Länk för att beställa personbevis

Du får kurslitteratur vid första kurstillfället

Arbetsformer under kursen

Litteraturstudier, fallbeskrivningar, grupparbeten, gruppdiskussioner, tentamen, samt enskilda inlämningsuppgifter. Examinationsuppgiften i kursen kommer att kopplas till den verksamhet du arbetar i och förutsätter en dialog med kollegor och/eller chef

Annat modersmål än svenska - svenska som andraspråk

Har du flyttat till Sverige i vuxen ålder och har annat modersmål än svenska krävs att du skickar in ett godkänt betyg i svenska som andraspråk från grundskolan eller motsvarande kunskaper. Du måste visa upp att du har tillräckliga kunskaper i svenska, motsvarande grundskolenivå, för att kunna tillgodogöra dig kursinnehållet och gå kursen.

Har du betyg från SFI D-nivå eller motsvarande måste du göra ett svensktest innan du anmäler dig till kursen. Svensktestet gör du hos vuxenutbildningen i din hemkommun.

OBS! För att din anmälan ska godkännas måste kopia på betyg i svenska som andraspråk eller testresultat från svensktest skickas in till Forum Carpe före sista anmälningsdag.

Betyg eller testresultat mejlas till ansvarig kontaktperson på Forum Carpe.

Klicka här för mer information om svensktest och vad som gäller kring gymnasiekurserna

Tid

Kursen startar onsdag den 19/3 kl. 9-16 och fortsätter totalt tio onsdagar. Sista kurstillfälle är onsdag den 21/5.

Plats

KUI, KompetensUtvecklingsInstitutet, Drottningholmsvägen 37 Tunnelbanestation Fridhemsplan

Anmälan och avanmälan

Anmälan görs av ansvarig chef. Anmälan är bindande. Det går bra att anmäla en ersättare via länkarna i bekräftelsemailet eller via mail till kontaktpersonen om länken är stängd.

Avbokning av plats och ändringar i anmälan måste göras senast en vecka före kursens start via länkarna i bekräftelsemailet som du får när du anmäler dig. Därefter stängs länkarna och du (eller din chef) måste meddela kontaktpersonen via mejl om du inte kan delta.

Om platsen inte avbokas i tid står verksamheten för hela kursavgiften på 4000 kr.

Om det blir fler anmälningar än vad det finns platser kommer vi behöva göra en fördelning av platserna mellan kommuner/stadsdelsförvaltningar.

Antagningsbesked

Vi mejlar ut antagningsbesked till anmälande chef och deltagare cirka tre veckor före kursstart.

Frågor om kursen

Kontaktperson för kursen är Mia Grauers.

E-postadress: maria.grauers@stockholm.se

Telefon: 08-508 25 437

Tillbaka till kalendarium