Arbetsplatslärande – hur får vi till det?

Välkommen till två halvdagar med tema arbetsplatslärande!

Utbildningar och kurser är självklara viktiga pusselbitar för att lära nytt, fylla på och utveckla kompetens såväl enskilt som i verksamheten. Minst lika viktigt är reflektion och gemensamt arbetsplatslärande.

Det är i praktiken vi omsätter vår kunskap, prövar det nya vi har lärt oss och får möjlighet att anpassa den nya kunskapen till just vårt uppdrag, sammanhang och enskilda brukare. Samtidigt har vi inte alltid tydliga, upparbetade arbetssätt för ett mer strukturerat lärande som ger effekt i vårt uppdrag och når ut till dem vi är stöd för. Att använda modeller för reflektion, eftertanke och resonemang i det dagliga arbetet kan ge stora effekter och inte minst bidra till glädje, inspiration och utveckling. Under de här två halvdagarna lägger vi fokus på just detta!

Innehåll

  • Arbetsplatslärande – vad menas? Hur gör du och ni redan idag för att lära och utvecklas?

  • Lärande och den salutogena teorin – upplevelse av sammanhang utifrån begriplighet, hanterbarhet, meningsfullhet

  • Avvikelserapportering – hur kan det leda till en lärande verksamhet?

  • Feedback – stöd för utveckling och stärka samspelet i en verksamhet

  • Möten och möteskultur för lärande

  • Reflektion - modeller och arbetssätt för att stödja gemensamt utforskande, reflektion och lärande

  • Från teori till praktisk handling – Hur får vi till det?

  • Tips och idéer hur vi kan öka lärandet på den egna arbetsplatsen

Upplägg

  • Inför första tillfället får du ett mejl med förslag på förberedande reflektion.

  • Mellan tillfälle ett och två får du förslag på uppgifter att testa på hemmaplan. Under tillfälle två samtalar vi och byter erfarenheter kring detta och vad vi lärt oss.

  • Under träffarna utgår vi från era erfarenheter och verksamhet, lyfter utmaningar och framgångsfaktorer för ett gemensamt lärande och medskapande av träffarnas innehåll.

Föreläsare

Anna Gilbe är konsult och handledare inom individ-, grupp och ledarutveckling. Hon är utbildad i psykosocialt arbete, psykoterapeut steg 1, legitimerad sjukgymnast och var under många år kursansvarig för Ersta Sköndals Högskolas handledarutbildning i psykosocialt arbetssätt.

Mia Grauers, projektledare Forum Carpe

Datum och tid

  • Kursdag 1 2024-02-16

  • Kursdag 2 2024-03-08

Tid båda dagarna kl. 09.00 – 12.30

Målgrupp

Chefer, arbetsledare, samordnare och stödpedagog med mandat att påverka arbetsplatslärande

Max två deltagare per chef

Antalet platser till den här kursen är begränsat så max två personer per chef kan anmäla sig, (oavsett hur många enheter chefen ansvarar för). Anmäl dig därför i samråd med din chef.

Anmälningsvillkor

Anmälan är bindande. Avbokning av plats och ändringar i anmälan måste göras senast en vecka före aktivitetens start via länkarna i bekräftelsemailet som du får när du anmäler dig. Därefter stängs länkarna och du (eller din chef) måste meddela kontaktpersonen för den aktuella aktiviteten via mejl om du inte kan delta.

Det går bra att anmäla en ersättare via länkarna i bekräftelsemailet eller via mail till kontaktpersonen om länken är stängd.

Försenad avbokning medför en avgift på 1000 kronor som betalas av din arbetsgivare. Det gäller även vid sjukdom eller andra oförutsedda händelser.

Tillbaka till kalendarium