Ny rapport om hur vårdkontakterna fungerar för personer på LSS-boende

17 mars, 2023

Bilden föreställer ett läkarbesök med en läkare och två besökare.

Socialstyrelsen publicerade nyligen en rapport om möjligheterna för vuxna personer med funktionsnedsättningar i LSS-boenden att få tillgång till hälso- och sjukvård. Rapporten bygger på enkäter till verksamhetschefer vid vårdcentraler och enhetschefer vid LSS-boenden samt intervjuer med läkare, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS) och medicinskt ansvariga för rehabilitering (MAR).

Rapporten visar bland annat att det saknas kompetens inom hälso- och sjukvården när det gäller kommunikation och bemötande av målgruppen och att det behövs generella kompetenshöjande insatser för hälso- och sjukvårdspersonal. Det finns även behov av att förtydliga roller och ansvar inom sjukvården, utveckla samarbetet med psykiatrin samt tydliggöra och förankra avtal och samverkansavtal mellan region och kommun.

Kartläggningen identifierade också olika framgångsfaktorer, till exempel att personal från LSS-boendet är med vid besök inom vården, en fast läkarkontakt och teamarbete mellan professionerna kring individen.

Socialstyrelsen konstaterar att rapportens resultat även visar på vikten av årliga hälsokontroller för målgruppen, något som varierar över landet idag, eftersom personalen på boendena kan ha svårt att tolka smärta, sjukdom eller skada hos målgruppen medan personerna själva kan ha svårt att kommunicera att de är sjuka eller har ont.

Eftersom det redan finns framtagna material och kunskapsstöd inom de utvecklingsområden som tas upp i rapporten kommer Socialstyrelsen se över befintliga material, revidera dem vid behov och därefter bedöma om det behövs insatser för att bättre nå ut till berörda aktörer.

Klicka här för att läsa mer och ladda ned rapporten på Socialstyrelsens hemsida.

Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter