Ny webbutbildning i AKK och nytt webbaserat kunskapsstöd om ADHD

03 februari, 2023


Under årets första CKA-träff fick vi besök av Marjana Tornmalm som berättade om Socialstyrelsens nya webbutbildning i Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Marjana är utredare vid Socialstyrelsen med inriktning funktionsnedsättning och har varit ansvarig för arbetet med att ta fram webbutbildningen som lanseras inom kort.

Utbildningen består av fem delar med olika teman och ett tillhörande arbetshäfte med reflektionsfrågor. I de verksamhetsnära övningarna utgår deltagarna från kommunikationen med verkliga brukare medan reflektionsfrågorna fokuserar på chefens och medarbetarnas egen roll som möjliggörare av fungerande och inspirerande kommunikation.

I projektet KomBo pågår också ett utvecklingsarbete med kommunikation som ska leda till en modell för implementering av evidensbaserat kommunikationsstöd och AKK i LSS-verksamheter. Inom projektet utvecklar man material och utbildar handledare som sedan implementerar kommunikationsstödet direkt i LSS-verksamheterna. Skärholmens stadsdelsförvaltning har till exempel handledare som har utbildats via projektet och som kan vara ett stöd för kollegor i verksamheterna när det gäller kommunikation och AKK.

Läs mer om projektet KomBo.

Vi fick också besök av Malin Hagström, som är utvecklingsledare inom centrala elevhälsan i Täby kommun, och Lena Lundberg som är barn- och ungdomspsykiater inom Region Stockholm. Malin och Lena berättade om det nya webbaserade nationella kunskapsstödet VIP ADHD som bland annat vänder sig till personal inom socialtjänsten. VIP är en förkortning för de vård- och insatsprogram som tas fram av en nationell arbetsgrupp och fastställs av Nationellt programområde för psykisk hälsa. I programmet om ADHD har man samlat forskning och erfarenheter från flera olika myndigheter som ett stöd i implementeringen av de nya riktlinjerna och för att öka användningen av evidens- och erfarenhetsbaserad kunskap i mötet mellan personal och individ.

Se en film om hur vård och insatsprogrammen fungerar.

Här hittar du VIP ADHD.

Förkortningen CKA står för Carpe kommun- och stadsdelsansvariga som är en av Forum Carpes organisatoriska grupper. CKA träffas regelbundet tillsammans med Forum Carpes samordningsgrupp för att både inhämta och sprida information om bland annat nya utbildningar och kunskapsstöd till kommuner och stadsdelsförvaltningar.

Läs mer om Forum Carpes organisation och CKAs uppdrag.




Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter