Förvärvsarbete och unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning

31 januari, 2022


Under 2022 kommer Forum Carpes prioriterade fokusområde att vara arbetsliv och ekonomisk trygghet. En viktig del av det området är förvärvsarbete men hur kan man som ung vuxen med intellektuell funktionsnedsättning få och behålla ett förvärvsarbete? Det vill forskare ta reda på i projektet ”Unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning på arbetsmarknaden - framgångsfaktorer för förvärvsarbete och därmed minskat beroende av socialförsäkringen”. Projektet är ett samarbete mellan forskargrupper på Högskolan i Halmstad och Karolinska Institutet med Försäkringskassan som anslagsgivare.

Klicka här för att läsa mer om forskningsprojektet. »

Enligt tidigare forskning förvärvsarbetar en minoritet (22 procent) av unga med IF och män har betydligt större chans att få ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden än kvinnor i samma grupp. För första gången har man nu inom det ovannämnda forskningsprojektet genomfört en studie av hur social bakgrund påverkar gruppens möjligheter till förvärvsarbete.

Studien visar att det främst är föräldrarnas utbildningsnivå som har betydelse för sysselsättningen. Sannolikheten för daglig verksamhet är störst bland unga med högutbildade föräldrar medan sannolikheten för förvärvsarbete är störst bland unga vars föräldrar är lågutbildade. Personer med lägst sannolikhet för båda sysselsättningskategorierna har föräldrar som är födda utanför Norden. Även geografisk hemvist och boendeform kan påverka gruppens möjligheter till sysselsättning.

Resultatet av studien redovisas i artikeln ”Sysselsättning för unga med intellektuell funktionsnedsättning – betydelsen av föräldrars utbildningsnivå och geografiska härkomst". Där konstaterar man också att samhällets stöd till unga vuxna med IF bör utformas med hänsyn till sådana bakgrundsfaktorer så att både individuella och strukturella insatser i större utsträckning än idag motsvarar individens förmågor och intressen.

Klicka här för att läsa artikeln. »

Helena Taubner, som ingår i projektets forskargrupp, har intervjuat 15 personer med IF som förvärvsarbetar och deras chefer. Taubner sammanfattar de framgångsfaktorer som hon har identifierat i en film på lätt svenska och i den lättlästa rapporten ”Rätt person på rätt plats – att få och behålla ett arbete efter att ha gått i gymnasiesärskolan”.

Klicka här för att se filmen och ladda ner rapporten. »

Klicka här för att läsa en översikt av befintlig forskning om personer med IF och förvärvsarbete. »


Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter