Inspirerande heldagsseminarium om lex Sarah som systematiskt kvalitetsarbete
23 september, 2022
”Att skriva en rapport är inget farligt. När jag gjort det kan jag gå hem och känna att jag gjort något bra.” Citatet är hämtat från en artikel i tidningen Kommunal om hur resultatenhetschefen Annette Johnson tillsammans med medarbetarna förändrade synen på lex Sarah-rapporter från något som kan skapa rädsla och lojalitetskonflikter till en del av det systematiska kvalitetsarbetet. Annette var en av flera inbjudna föreläsarna under Forum Carpes heldagsseminarium i onsdags som samlade cirka 40 chefer, verksamhetsutvecklare och medarbetare från Forum Carpes kommuner och stadsdelsförvaltningar. Seminariets tema var utmaningar och framgångsfaktorer i arbetet med lex Sarah ur olika praktikers perspektiv.
Susanne Larsson, som är verksamhetsutvecklare i Södertälje och författare till avhandlingen ”Självbestämmande i LSS”, konstaterade att organiseringen kring lex Sarah-arbetet i en verksamhet återspeglar synen på uppdraget och personerna som behöver stöd. Att anmäla missförhållanden är en skyldighet, som varje medarbetare måste förstå vikten av, men också en möjlighet till förbättringsarbete för verksamheten och den enskilde. Susanne betonade att vi måste våga prata om misshållanden och att det i sin tur kräver en tillåtande arbetsplatskultur. Annette Johnson illustrerade hur man kan skapa en sådan kultur genom att utbilda medarbetarna i avvikelserapportering som ett gemensamt verktyg för kvalitetssäkring.
Under seminariet fick vi även lyssna till verksamhetscheferna Marie Gustafsson och Maida Saracevic från Waxö Omsorg i Solna där man också har satsat på att utbilda personalen i rapportering liksom utvecklat blanketter och rutiner. Marie och Maida underströk ledningens roll i att förändra attityder till avvikelserapportering och lex Sarah genom att skapa möjligheter till gemensam reflektion och lärande när brister uppmärksammas, rapporteras och åtgärdas.
Linda Lantz från Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning utreder lex Sarah-rapporter och avslutade dagen med att visa hur utredningar leder till systematiskt förbättringsarbete. Linda poängterade att syftet med Lex Sarah-anmälningar inte är att skuldbelägga utan att förebygga upprepade missförhållanden genom reflektioner om orsakerna till att de har uppstått och hur de kan åtgärdas på systemnivå. Att rapportera brister och missförhållanden innebär att man samtidigt identifierar utvecklingsområden som en del i kvalitetsarbetet.
Det blev många intressanta diskussioner under dagen där deltagarna kunde bidra med sina egna yrkeserfarenheter av lex Sarah. Flera deltagare uppskattade också föreläsarnas olika perspektiv som chefer och utredare. Några citat från deltagarnas utvärderingar:
”Bra med olika perspektiv – chef, utredare, personal”.
”Bra att se hur det fungerar i andra verksamheter och kommuner.”
”Det här tar jag med mig: Förenkla hur man rapporterar, lyfta att medarbetare ska få återkoppling av åtgärder och en önskan om utbildning i bemötande.”
”Jag tar med mig hur givande erfarenhetsutbyte är och att lyssna på andra. Man behöver hålla det levande.”