Forum Carpe inleder samarbete med Försäkringskassan om aktivitetsersättningen
06 maj, 2022
Nyligen besöktes Forum Carpes öppna nätverksträff för handläggare av Mathias Holmlund som är regionalt samverkansansvarig på Försäkringskassan och Åsa Johansson som är försäkringsutredare vid Försäkringskassans avdelning för funktionsnedsättning.
Nätverksträffens tema var kopplat till Forum Carpes fokusområde 2022 om vägen från sysselsättning och daglig verksamhet mot arbete eller studier och vilka incitament som finns för en ung vuxen att lämna socialförsäkringen. Forum Carpe planerar fler seminarier om aktivitetsersättningen tillsammans med Försäkringskassan till hösten som ett led i arbetet med fokusområdet.
Under nätverksträffen med handläggarna diskuterades bland annat hur kommuner och Försäkringskassan gemensamt kan möjliggöra en smidig övergång från kommunal insats till arbete och vad som är viktigt att tänka på. Oron för att förlora ersättningen när man vill prova att arbeta var en av frågorna som lyftes. Mathias och Åsa informerade om olika möjligheter för en individ att prova sin arbetsförmåga och samtidigt behålla aktivitetsersättningen. I sådana fall är det viktigt att Försäkringskassan alltid finns med tidigt i planeringen så att individen inte riskerar ekonomiska konsekvenser.
Ett annat ämne som togs upp under nätverksträffen är Försäkringskassans samordningsansvar för individen och hur Försäkringskassan arbetar både på strukturell och operativ nivå för att fler individer med aktivitetsersättning ska komma i arbete.
Handläggarna fick också ta del av nationell statistik om andelen som lämnar daglig verksamhet för ett lönearbete. Enligt aktuella siffror från Socialstyrelsen uppgår andelen till 0,2%. Åsa och Mathias refererade även till ”Effektutvärderingen 2014-2015” som var ett regeringsuppdrag åt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan där man utvärderade de tre arbetslivsinriktade insatserna Förstärkta samarbetet, Supported Employment och Case management för personer med aktivitetsersättning inom daglig verksamhet.
Under projektperioden hade majoriteten av deltagarna fått någon form av anställning och mest framgångsrik var insatsen Supported Employment. En annan framgångsfaktor som Försäkringskassan och kommuner gemensamt har identifierat är att individen får behålla sin plats inom den dagliga verksamheten under tiden som individen provar att arbeta.
Klicka här för att läsa mer om Effektutvärderingen. »
Diskussionerna under nätverksträffen handlade till stor del om hur andelen som går vidare från daglig verksamhet till arbete kan öka men också vikten av tydliga strukturer, processer och kontaktvägar mellan utförare, beställare och Försäkringskassan.
Klicka här för att ladda ned Försäkringskassans presentation från nätverksträffen. »
Mer information om de planerade seminarierna med Försäkringskassan kommer du att hitta i kalendariet här på Forum Carpes webbplats.