Omvärldsbevakning med FUB, Autism- och Aspergerförbundet, Attention och NSPH
08 april, 2022
Det var fullsatt när Forum Carpe förra veckan bjöd in till en eftermiddag av omvärldsbevakning med riksförbundet FUB, Autism- och Aspergerförbundet, riksförbundet Attention och Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH). Deltagare från flera av Forum Carpes samverkanskommuner i länet hade samlats för att lyssna på föredrag om pågående utvecklingsarbeten, nya rapporter och projekt.
Kjell Broström från NSPH berättade bland annat om projektet Din egen hälsa som är en vidareutveckling av Hälsospåret men med en bredare målgrupp där till exempel personer som är +65 eller har utmattningssyndrom inkluderas. Syftet är att både skapa och vidmakthålla hälsosamma levnadsvanor. Även metoden Peer support, där personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa utbildas till stödpersoner, kommer att utvecklas till ett mobilt stöd för ungdomar vid vårdkontakter liksom inom områden som hälsa och sysselsättning. Kjell berättade också om riksförbundet Hjärnkolls satsning ”Hur mår du mannen?” för att motverka mansnormer som kan hindra unga killar och män från att prata om hur de mår psykiskt.
Klicka här för att läsa mer på NSPHs hemsida. »
Klicka här för att komma till Hjärnkolls hemsida. »
I år fyller riksförbundet FUB 65 år och Judith Timoney inledde sitt föredrag med att visa en film om FUBs historia från bildandet, som initierades av engagerade mammor, till dagens 152 lokalföreningar och 20 länsförbund. Vi fick också se filmen ”Bästa jobbet”, där personer som arbetar inom LSS-verksamheter berättar varför de värdesätter sitt arbete. FUB tog fram filmen för att inspirera fler att söka sig till yrken inom området med tanke på den rådande personalbristen. Judith poängterade också att LSS-verksamheterna måste dra lärdomar av pandemin och tipsade om FUBs rapport ”Efter pandemin vill jag leva som vanligt” som beskriver hur 350 vuxna med intellektuell funktionsnedsättning upplevde pandemin. Det märktes i gruppdiskussionerna efter föredragen att utmaningarna för funktionshinderområdet under pandemin fortfarande är ett högaktuellt ämne.
Klicka här för att läsa mer och se filmerna på FUBs hemsida. »
En stor del av riksförbundet Attentions arbete bedrivs i projektform med fokus på specifika målgrupper och aktuella samhällsfrågor. Klara Cederqvist är projektledare för ”Trots allt”, som handlar om trotsproblematik och utagerande beteende. Under eftermiddagen tog Klara upp flera andra projekt som Attention driver, till exempel om unga med NPF som placeras i HVB och SiS-hem och om att åldras med NPF. Klara presenterade även Attentions arbetsmarknadsraport ”Jobbar jag 100% blir jag utbränd” som visar att flera av respondenterna har upplevt negativa attityder från arbetsgivare på grund av sin diagnos och att många inte vågar berätta om diagnosen. Det leder i sin tur till att de inte får det stöd och anpassningar som de skulle behöva för att inte bli sjukskrivna.
Klicka här för att komma till Attentions hemsida där du kan läsa mer om projekten och rapporten. »
Mats Jansson från Autism- och Aspergerförbundet beskrev den ”myndighetskarusell” som många personer med autism kan hamna i när de skickas mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Socialtjänsten. ”Förlorade år. Rapport från byråkratins väntrum” som är utgiven av Autism- och Aspergerförbundet skildrar konsekvenserna av karusellen både på samhälls- och individnivå. Vi fick se kortfilmer med personer som intervjuas i rapporten om hur det är när assistenter i skolan ständigt byts ut av budgetskäl eller när ”hemmasittare” inte beviljas tilläggsbelopp för en skola som skulle fungera och hur det är att vara vuxen och inte kunna flytta hemifrån eftersom habiliteringsersättningen inte räcker till.
Klicka här för att läsa mer om rapporten och se filmerna på Autism- och Aspergerförbundets hemsida. »