Tack för den här terminen! Läs om några lärande exempel från året som gått

18 december, 2023

Ännu en händelserik termin hos Forum Carpe går mot sitt slut och ungefär 2900 personer från alla våra medlemskommuner har deltagit i Forum Carpes utbildningar, seminarier och nätverksträffar. Tillsammans skapar vi Forum Carpes samverkan när vi samlas från hela länet för att lära nytt, nätverka och diskutera aktuella frågor inom funktionshinderområdet.

Det är när vi möts som vi också lär av varandra. Överallt i Forum Carpes medlemskommuner pågår utvecklingsarbeten och i verksamheterna skapas nya arbetssätt och metoder implementeras. Genom Forum Carpes samverkan kan vi sprida det som fungerar och som vi är stolta över till kollegor i andra kommuner och därmed stimulera till fortsatt verksamhetensutveckling som skapar bästa möjliga stöd för den enskilde och verksamheter av god kvalitet. Läs om några av alla lärande exempel från 2023 som har fått spridning genom Forum Carpe.

Metodrum med välfärdsteknik i Upplands Väsby

I början av året fick vi lära oss mer om Upplands Väsbys metodrum med toppmodern välfärdsteknik. I metodrummet genomförs utbildningar för flera olika yrkesgrupper där de praktiska övningarna utförs med hjälp av den senaste välfärdstekniken. Målet med utbildningarna i metodrummet är att bidra till en evidensbaserad vård, stärka den personcentrerade vården, minska risken för vårdrelaterade skador och öka kompetensen i omställningen till en god och nära vård.

Läs mer om metodrummet.

Från daglig verksamhet till sysselsättning i Upplands-Bro, Värmdö och Sigtuna

Under 2023 har Forum Carpe haft fokusområdet ”Från sysselsättning och daglig verksamhet mot arbete eller studier”. Det var också temat för årets Forum Carpe-dag där vi fick ta del av lärande exempel från verksamheter i länet och berättelser från personer med egen erfarenhet.

I Upplands-Bro har man startat företagsgrupper för deltagare i daglig verksamhet som vill göra praktik på en arbetsplats med stöd av en närvarande handledare. En av deltagarna i företagsgruppen som samverkar med varuhuset Biltema berättade vad praktikplatsen har inneburit för henne: ”Jag har blivit mer framåt och självständig. Jag har till och med blivit lite mentor för en person som är ny.”

Även i Värmdö kommun samarbetar daglig verksamhet med det lokala näringslivet genom insatsen Funkiskraft där man kartlägger, matchar och handleder deltagarna på vägen till arbete. Den dagliga verksamheten i kommunen har gått från att ha en inlåsningseffekt till att möjliggöra personlig utveckling för deltagarna.

Inom socialpsykiatrin i Sigtuna kommun har man utvecklat en modell för stöd till arbete som bygger på samverkan mellan flera förvaltningar och myndigheter. Där har man ett myndighetsgemensamt team som gör en bedömning av deltagarens behov och föreslår en initial planering. Sedan får deltagaren en case manger som arbetar utifrån Case management-metoden med bland annat kartläggning, parallella insatser, arbetsgivarengagemang, stödinsatser och uppföljning.

Ett annat inspirerande inslag under Forum Carpe-dagen handlade om polismyndighetens initiativ att ordna praktik för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det blev ett ömsesidigt lärande där praktikanterna, varav flera numera är anställda hos polismyndigheten, har blivit en viktig tillgång som underlättar polisens administrativa arbete.

Läs mer om de medverkande under Forum Carpe-dagen från kommuner, projekt och myndigheter.

Kreativa exempel från skapande verksamheter i Stockholm, Huddinge och Upplands-Bro

Forum Carpe har också nätverksträffar för dagliga verksamheter som arbetar med skapande där man kan dela med sig av sina kreativa arbetssätt. I år har vi bland annat fått lära oss abstrakt måleri med akryl och linoleumskrapa från I-ateljén i Bromma, en daglig verksamhet för personer inom autismspektrumet. Vi fick också lära oss hur man kan arbeta med spegelmålning, skapa en sommaräng tillsammans och bygga en gipsstad från Dalens arbetsgrupp i Enskede-Årsta-Vantör, som är en daglig verksamhet enligt LSS. På den senaste nätverksträffen för konstskapande verksamheter var temat bland annat kravlöst broderi, inspirerat av japansk teknik, som man arbetar med på Forum4 i Huddinge kommun.

Forum Carpe har dessutom nätverksträffar för musikskapande verksamheter och i december fick vi lära oss om Funki inkluderande musikinstrument, en uppsättning musikinstrument som alltid låter bra med varandra, oavsett hur du spelar på dem. Instrumenten är tillgänglighetsanpassade och erbjuder ett helt nytt sätt att kommunicera och interagera genom musik. Vi fick också en presentation av verksamheten ”Musikmästarna” i Upplands-Bro.

Läs mer om Funki.

Information om vårens alla nätverksträffar hittar du i kalendariet.

Tjänstedesignsprojekt för digital inkludering i Hässelby-Vällingby

Utvecklingsenheten i Hässelby-Vällingby startade ett tjänstedesignsprojekt där man arbetar med att ta fram utbildningar om digitala verktyg för och tillsammans med brukare inom socialpsykiatrin. I stället för att erbjuda färdiga utbildningar så inkluderas brukarna i arbetsprocessen genom intervjuer, fokusgrupper och utvärderingar. Brukarna får ge feedback på varje nytt lösningsförslag och sedan revideras lösningen utifrån feedbacken innan den testas i skarpt läge. Tidigare var brukarna inte så intresserade av befintliga utbildningar men nu finns ett stort intresse eftersom utbildningarna utgår från brukarnas egna behov.

Verksamhetsutveckling i Södertälje, Ekerö och Lidingö

Genom Forum Carpes nätverk för verksamhetsutvecklare sprids exempel på arbetssätt och utvecklingsarbeten inom områden som kan vara utmanade för många kommuner, till exempel tvångs- och begränsningsåtgärder. I Lidingö kommun har man tagit fram en process och arbetssätt för att kunna genomlysa alla enheter och identifiera, minska och undvika tvångs- och begränsningsåtgärder. I genomlysningen kartlades även varje brukares sätt att kommunicera på som är en av de viktigaste delarna i det förebyggande arbetet. Resultatet och slutsatserna av genomlysningen återkopplades till ansvariga chefer och har även lett till åtgärdsrapporter på individnivå. Chefer erbjuds kunskapshöjande insatser inom området och medarbetare erbjuds utbildning i praktiskt bildstöd.

I Södertälje har verksamhetsstrateger utvecklat arbetssätt för bortfallsanalyser i brukarundersökningar och i Ekerö kommun har verksamhetsutvecklare arbetat med att skapa nya rutiner för avvikelserapporteringar. De har upphandlat ett digitalt system för att underlätta medarbetarnas avvikelserapporteringar och även genomfört internutbildningar. Det digitala systemet genererar månatliga underlag för uppföljning och analys.

Det här är några av de lärande exempel som har fått spridning genom Forum Carpes samverkan i år. Utbytet av yrkeserfarenheter och framgångsrika arbetssätt sker hela tiden i dialoger och diskussioner på kurser, seminarier och nätverksträffar.

Tillsammans höjer vi kunskapen inom funktionshinderområdet!

Vill du dela med dig av lärande exempel från din verksamhet?

För att underlätta och öka spridningen av lärande exempel finns en ny sida på Forum Carpes webbplats där olika exempel publiceras. Där kan du fylla i ett formulär om ert exempel.

Klicka här för att komma till sidan.

Om du vill ha kontakt med verksamheterna som nämns ovan kan du mejla till: forumcarpe@stockholm.se




Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter