”Godtyckligt dömda” – rapport om rättsväsendets behandling av brottsmisstänkta med IF

20 september, 2024


Trots att drygt 100 personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) av olika grad ställs inför rätta varje år saknas stöd och kompetens inom rättsväsendet och kriminalvården för att möta gruppens behov. Det visar rapporten Godtyckligt dömda – En undersökning av hur rättsväsendet hanterar brottsmisstänkta med intellektuell funktionsnedsättning som bygger på en granskning av över 1000 rättsdokument.

Samtidigt har man på senare år sett hur personer med IF utnyttjas, ofta under hot, inom grov organiserad brottslighet som bland annat målvakter i penningtvätt och för förvaring av vapen och narkotika.

I nästan var fjärde fällande dom tas ingen hänsyn till den intellektuella funktionsnedsättningen vid straffmätning eller påföljdsval. Personer med IF som omfattas av LSS kan därför dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård utan några anpassningar.

Det innebär till exempel att personer med IF som inte kan följa rutiner och regler på anstalten och inte förstår konsekvenserna av sitt eget agerande straffas på samma sätt som andra interner med uppskjuten villkorlig frigivning, indragna permissioner och placering i avskildhet.

Frivårdspåföljder som skyddstillsyn och brottsförebyggande program anpassas inte heller efter personens kognitiva förmåga och bedöms därför ofta som olämpliga för personer med IF. Det kan i vissa fall leda till att en person med IF som egentligen skulle ha fått en frivårdspåföljd döms till fängelse eftersom det är det enda straff som återstår.

Statliga utredningar, forskare och funktionshinderorganisationer har återkommande föreslagit en tredje påföljdsform som mer liknar en låst LSS-bostad men än så länge har förslaget inte lett till några förändringar.

I rapporten tas flera områden upp där lagstiftningen, rättsväsendet och kriminalvården behöver anpassas så att personer med IF inte missgynnas.

Klicka här för att läsa mer och ladda ned rapporten.

Acta Publica som har tagit fram rapporten är en journalistisk researchgrupp samt ett dokumentarkiv.

Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter