Vilket firande av Forum Carpe 15 år!

24 maj, 2024


Stämningen var på topp när drygt sextio personer från Forum Carpes medlemskommuner samlades på Stadsmuseet i Stockholm för att delta i firandet av att Forum Carpe fyller 15 år. På stolarna i vackra Sevenbomsalen väntade en gåva till alla deltagare i form av en tygkasse med unika tryck som skapats av Liljans dagliga verksamhet.

Carin Bergström, som numera är utredare vid Socialstyrelsen, inledde dagen med berättelsen om hur det ursprungliga projektet Carpe utvecklades till det länsövergripande väletablerade Forum Carpe vi känner idag. Malin Carlsson (Storsthlm processledare RSS) och Åsa Wassbäck (SKR) beskrev hur Regionala samverkans- och stödstrukturer verkar för en kunskapsbaserad socialtjänst där bästa tillgängliga kunskap används i mötet med personer som behöver stöd.

Anna Bergström, som är verksam vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES), föreläste om vad implementering egentligen innebär i praktiken och redde ut begreppen med konkreta exempel och illustrativa modeller. Sedan blev det filmvisning när Elina Widnersson berättade om det inspirerande projektet MUMIK där personer med funktionsvariationer får möjlighet att delta i och utvecklas inom olika kulturaktiviteter. Se flera filmer från MUMIK.

Vi fick också internationellt besök via länk med Angie Black från Glasgow Supported employment service som beskrev framgångsrika arbetssätt för att stötta personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism till arbete och inkludering. Se en film om verksamheten. Anna Colliander (Socialförvaltningen) och Jenny Norling (Äldreförvaltningen) presenterade de huvudsakliga förslagen från utredningen ”Framtidens socialtjänst” samt vad den nya socialtjänstlagen innebär och hur Stockholms stad tar sig an arbetet med omställningen.

Vi fick även ta del av lärande exempel från DV127 i Skärholmens stadsdelsförvaltning som vann Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2023. Enhetschefen Sandra Wahlberg berättade om framgångsfaktorer i ett tillitsbaserat ledarskap och Mira Naskali, som är samordnare för Rätten till kommunikation och KomBo-vägledare, visade en film om verksamhetens inspirerande arbete med kommunikation. Socialpedagogen Moa Sten gav en inblick i hur DV127 använder sig av deltagardialog och reflektion som en del av kvalitetsarbetet när det gäller områden som relationer, sexualitet och diskriminering.

Bland deltagarna under firandet av Forum Carpe 15 år fanns flera CKA, som har en mycket viktig roll i Forum Carpes länssamverkan, och Forum Carpes styrgrupp som leder forumets långsiktiga, strategiska arbete. Styrgruppsrepresentanterna Malin Svahn Schenström (Huddinge) och Helena Lindenius (Nacka) gav sin syn på värdet av Forum Carpe som en mötesplats för lärande och utveckling där medlemskommunerna lär av varandra för att kunna ge det bästa stödet till våra målgrupper.

Det är också vad Forum Carpe alltid har handlat om från starten för 15 år sedan till dagens dynamiska forum där vi nätverkar, samverkar och deltar i utbildningar och seminarier – tillsammans höjer vi kunskapen!

Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter