Aktuella utvecklingsarbeten, metodstöd och verktyg inom funktionshinderområdet i Stockholms län

31 mars, 2022

En tecknad bild av ett onlinemöte och logotyper för aktörerna som deltog i konferensen.


Nyligen genomfördes en digital minikonferens där en rad aktörer som arbetar med forskning, utveckling och kompetens inom funktionshinderområdet i Stockholms län deltog. Forum Carpe var en av arrangörerna bakom konferensen som gav en inblick i regionala aktörers pågående arbeten och aktuella projekt.

Kristoffer Willstedt och Ingela Nilsson från Forum Carpes samordningsgrupp berättade om forumets länssamverkan och vad som gör den möjlig. Forum Carpe erbjuder olika typer av kunskapshöjande insatser som kompetensutveckling, omvärldsbevakning, kunskapsspridning och kunskapsutbyten. Årets fokusområde är "Arbetsliv och ekonomisk trygghet - från daglig verksamhet eller sysselsättning på väg mot arbete eller studier". Under året kommer forskning, kunskap och lärande exempel kopplade till fokusområdet spridas och tillfällen för kunskapsutbyten erbjudas genom till exempel seminarier och nätverksträffar.

Länsstyrelsen i Stockholms län informerade bland annat om ”Delaktighetsboosten” som är ett kostnadsfritt metodstöd för att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Klicka här för att läsa mer om metodstödet. »

Flera FoU-enheter deltog i konferensen och delade med sig av intressanta forskningsprojekt om föräldraskap när barnet har en funktionsnedsättning, insatser för personer med IF under pandemin, delaktighet i ett digitaliserat samhälle, samverkan kring öppna jämförelser, anhörigstöd och Individbaserad systematisk uppföljning. Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum berättade om sitt samarbete med Svenskt Demenscentrum för att ta fram en webbutbildning om kartläggningsinstrumentet ”Tidiga Tecken” som är särskilt avsett för upptäckt av kognitiv sjukdom inom LSS-verksamheter.

Klicka här för att läsa mer om Tidiga Tecken. »

Funktionsrätt i Stockholms län presenterade verktyget ”Funktionsrättskonsekvensbeskrivning” (FKB) som används för att identifiera och tillvarata kunskaper om behov, förutsättningar och möjligheter för personer med funktionsnedsättningar.

Klicka här för att läsa mer och beställa eller ladda ned Funktionsrätts handbok i FKB. »

Ett annat verktyg på temat delaktighet som togs upp under konferensen var ”Vems val” från Independent Living Institute. ”Vems val” har utvecklats tillsammans med personer som själva har en funktionsnedsättning inom projektet Artikel 19 och är ett bedömningsverktyg om rätten till ett självbestämt liv i samhällsgemenskapen.

Klicka här för att läsa mer om hur verktyget kan användas på olika samhällsnivåer. »

Vi fick också ta del av ESF-projektet SamMA (Sammanhållen Mobilisering ut mot Arbete) som riktar sig till unga vuxna med funktionsnedsättning och innebär ett förstärkt stöd för att hitta, få och behålla ett arbete genom bland annat arbetsinriktade rutiner och tydlig samverkansstruktur.

Klicka här för att läsa mer om SamMa-projektet. »

Projektet Rätt stöd för mig! riktar sig också till unga i behov av samordnat stöd för att komma ut i arbete eller studier och bedrivs i sex kommuner inom Stockholms län. Vi fick lära oss mer om både utmaningar och framgångsfaktorer med att hitta välfungerande arbetssätt och samverkansstrukturer för unga som tidigare inte blivit inkluderade på arbetsmarknaden.

Klicka här för att läsa mer om projektet. »

Presentationerna från minikonferensen, mer information och kontaktuppgifter hittar du här. »


Prenumerera på nyheter

Fyll i din mejladress här för att få mejlutskick när en nyhet har publicerats på forumcarpe.se.

Läs mer om hur Forum Carpe hanterar personuppgifter