Tack för en fantastisk Forum Carpe-dag med tema Psykisk hälsa!
16 april, 2025
”Små förändringar kan ge stora hälsofördelar.” var en återkommande kommentar under Forum Carpe-dagen med tema Psykisk hälsa förra veckan när vi fick ta del av både forskning och inspirerande lärande exempel från verksamheter i kommunerna.
Naturens betydelse för den psykiska hälsan
En metod som med enkla medel har fått en stor positiv hälsoeffekt för deltagare med psykisk ohälsa är ”Häng med oss ut”. Metoden började som ett samarbete mellan socialpsykiatrin och Friluftsfrämjandet och bygger på forskning om naturens betydelse för hälsan, vikten av kamratstöd, meningsfull aktivitet och återhämtningsteori.
Anna Bjäveclo och Anette Öhrn berättade om hur man arbetar med den framgångsrika metoden i Solna kommun, där man idag har fem ledare från olika verksamheter som har utbildats i metoden av Friluftsfrämjandet, inklusive tidigare deltagare med egen erfarenhet av psykisk ohälsa.
Klicka här för att läsa mer och se en film om ”Häng med oss ut”.
Våldsförebyggande arbete med målgrupper inom LSS och socialpsykiatri
Vi fick också lära oss mer om hur Södermalms stadsdelsförvaltning arbetar med ”Viktig intressant person” (VIP) som är ett våldsförbyggande och jag-stärkande program för personer med intellektuell och psykisk funktionsnedsättning. John Emanuelsson och Katarina Jansson är gruppledare i VIP och leder självstärkande kurser för målgrupperna. ”Den fick mig att inse mina egna gränser och att jag har rätt att stå upp för dem.” som en deltagare beskrev VIP-kursen.
Sofia Stenman och Susanne Widmark, som båda är chefer i Nynäshamns kommun, gav oss en inblick i hur VIP kan hållas levande ur ett ledningsperspektiv. I Nynäshamn arbetar man medvetet med VIP i avdelningens mål, aktiviteter och finansiering. Samtliga verksamheter bidrar med resurser och man ser till att ha många utbildade VIP-ledare för att skapa kontinuitet i arbetet med programmet.
Forum Carpe anordnar nätverksträffar för utbildade gruppledare i VIP och ansvariga chefer i länet. Nästa tillfälle är 22/5. Klicka här för att läsa mer.
Ny satsning på hälsofrämjande arbete inom LSS/SoL-hälsan
I Stockholms stad satsar man på ett hälsofrämjande projekt inom LSS/SoL-hälsan för att motverka hälsorisker och förbättra hälsan hos målgrupperna. Projektledarna Elin Söstram och Mohamed Aouhar berättade om sitt arbete med en gemensam grund i hälsofrämjande arbete för personal inom LSS-gruppbostäder och ett hälsofrämjande nätverk som riktar sig till hälsoombud på dagliga verksamheter. Projektets fokus är att gå från teori till praktik för, som Mohamed konstaterade, även små förändringar i vardagen kan leda till stora förbättringar i individens hälsa.
Barns delaktighet i handläggningsprocessen
Under Forum Carpe-dagen fick vi även ta del av ett inspirerande lärande exempel på hur man kan arbeta för att barn och ungdomar ska vara delaktiga i utredning och uppföljning av stöd enligt LSS. Barns rätt till delaktighet är lagstadgad både i LSS-lagstiftningen och Barnkonventionen och är en avgörande del i att främja barns psykiska hälsa.
Maria Bergstedt Petterson, som är handläggare och samordnare i Ekerö kommun, visade hur man med hjälp av bland annat brev och bildstöd riktade direkt till barnet, utifrån barnets individuella förutsättningar, kan skapa trygghet, ökad förståelse och delaktighet både före, under och efter barnets möte med handläggaren.
Peer support – stöd med erfarenhetsexpertis
Ingalill Massiani och Stellan Sjöberg bjöd på ett underhållande och pedagogiskt rollspel där vi fick lära oss mer om yrkesrollen Peer supporter i Stockholms stad. Personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa kan genomgå en gedigen utbildning till Peer supporter och sedan anställas som en kompletterande resurs med erfarenhetsexpertis inom bland annat socialpsykiatrin. Enhetschefen Kjell Skaraas gav ett chefperspektiv på värdet av Peer supportrar i verksamheterna, som har en kamratstödjande funktion i bland annat kontakter med myndigheter men även leder olika gruppaktiviteter och informerar om samhällsresurser.
Funktionsnedsättningen eller miljön?
Den frågan ställer sig Susanne Larsson, universitetslektor i socialt arbete vid Linköpings universitet, i sin forskning om hur verksamhetens utformning, arbets- och förhållningssätt kan påverka och främja psykisk hälsa hos personer med funktionsnedsättning. Susanne konstaterade att vi har en tendens att förklara en persons beteende med funktionsnedsättningen men hur påverkas en person av att till exempel behöva förhålla sig till verksamhetens utformning, organisation, gemensamma aktiviteter och bilden av målgruppen?
AVTRYCK fick hela lokalen att dansa
Drygt 90 yrkesverksamma inom funktionshinderområdet från 32 olika kommuner och stadsdelsförvaltningar hade samlats i den vackra Sevenbomsalen för att delta i Forum Carpe-dagen 2025 på Stadsmuseet i Stockholm. När Tomas Fogelholm, Quinten Moody och Stella Papalexi från AVTRYCK, som erbjuder workshops ledda av kulturarbetare med intellektuell funktionsnedsättning och/eller NPF, drog igång ett danspass var det igen som satt still. Hela lokalen dansade under van ledning av Quinten och Tomas.
Klicka här för att läsa mer om AVTRYCK.
Varmt tack till alla medverkande och deltagare som bidrog till en fantastisk, inspirerande och rolig Forum Carpe-dag! Tillsammans höjer vi kunskapen för det bästa möjliga stödet till våra målgrupper.