Implementering av Active support i Sverige – internationellt evidensbaserat arbetssätt för ökad delaktighet
08 maj, 2025
Active support är ett arbetssätt för att öka inflytande, delaktighet och valmöjligheter i meningsfulla aktiviteter och relationer för personer med intellektuell funktionsnedsättning som bor på gruppbostad och har stora behov. Arbetssättet bygger på beprövad erfarenhet och evidens internationellt men har inte använts tidigare i Sverige.
2020 påbörjades därför en interventionsstudie med syftet att utbilda personal och chefer i Active support på fyra gruppbostäder i Sverige. Resultatet redovisas i avhandlingen ”More participation, choice making and meaningful activities in everyday life for people with intellectual disabilities? Evaluation of Active Support and Frontline Practice Leadership in group homes in Sweden” av Jenny Aspling som är verksam på Institutionen för socialt arbete vid Marie Cederschiöld högskola.
Avhandlingen visar bland annat att Active support både ökade stödanvändarnas möjligheter till inflytande och delaktighet och personalens kompetens i att bemöta och förstå stödanvändarnas behov. Klicka här för att ta del av avhandlingen.
Eftersom det är ovanligt att arbetssätt som utvecklats internationellt införs inom funktionshinderområdet i Sverige har Aspling tillsammans med andra forskare från Marie Cederschiöld högskola även genomfört en särskild studie av implementeringsprocessen och erfarenheterna av själva införandet.
Rapporten ”Implementering av arbetssättet Active support i Sverige - Erfarenheter från fyra gruppbostäder för personer med intellektuell funktionsnedsättning” bygger på enskilda intervjuer och gruppintervjuer över tid med personal och chefer på de fyra boenden där arbetssättet har implementerats. I rapporten beskrivs också de olika delarna i Active support, begreppet Praktiknära ledarskap som är en central del av arbetssättet samt den grundutbildning i Active support som personalen fick. Klicka här för att läsa rapporten.
I Asplings studie intervjuades även stödanvändarna och i avhandlingen beskrivs hur de uppfattade resultatet av arbetssättet:
De personer med intellektuell funktionsnedsättning som intervjuades upplevde fler valmöjligheter i vardagslivet och fick ett förbättrat inflytande i vardagliga situationer. Dessutom upplevde de ett förbättrat emotionellt stöd och att deras relationer hade förbättrats.