Fokusområde Psykisk hälsa
Forum Carpe har, som en del i den regionala och nationella strukturen för kunskapsstyrning, en roll att lyfta utmaningar och behov inom området stöd till personer med funktionsnedsättning. De utmaningar och behov som Forum Carpe identifierar lyfts till SKRs nationella nätverk för funktionshinderfrågor.
Tillsammans med identifierade utmaningar och behov från övriga län blir Forum Carpes bidrag en grund för de nationella fokusområdena inom funktionshinderområdet. Forum Carpes fokusområde blir även vägledande för Forum Carpes omvärldsbevakning och synliggörande av forskning, kunskap och lärande exempel genom kompetenshöjande aktiviteter, via Forum Carpes webbplats samt utskick till kommunerna.
2024 fokuserar Forum Carpe särskilt på området psykisk hälsa
Under höstterminen 2024 erbjuder Forum Carpe bland annat Psykisk ohälsa och intellektuell funktionsnedsättning, Självskadebeteende inom socialpsykiatri, PTSD och EIPS, Utmanade beteende och Sexuell hälsa – en mänsklig rättighet.
Läs mer om Forum Carpes utbildningar, föreläsningar och seminarier om psykisk hälsa i kalendariet.
På den här sidan kommer du att hitta kunskapsstöd, verktyg, utbildningar, rapporter och annat material inom Forum Carpes fokusområde psykisk hälsa. Obs! Sidan är under uppbyggnad och uppdateras fortlöpande.
Förebygga suicid – ny webbutbildning för socialtjänsten
Socialstyrelsens webbutbildning ”Förebygga suicid – om bemötande i socialtjänsten” handlar om hur man kan arbeta suicidpreventivt genom samtal. Utbildningen riktar sig till alla som arbetar inom socialtjänsten, både utförare, handläggare och chefer.
Utbildningen består av texter, filmer och ljudfiler med verktyg och arbetssätt för att du ska känna dig trygg i bemötandet av personer som överväger självmord. Du får också lära dig mer om SIP-möten och vikten av samverkan med hälso- och sjukvården.
Klicka här för att läsa mer om utbildningen på Socialstyrelsens webbplats.
”Mötas och Må bra” – Nytt projekt för äldre med IF och autism
I början av året startade Riksförbundet FUB det nya nationella projektet ”Mötas och Må bra” med fokus på förbättrade levnadsvillkor och hälsa för äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller autism.
Projektet ”Mötas och Må bra” kommer att hjälpa och vägleda organisationer, kommuner och beslutsfattare med idéer, verktyg och metoder för att möta lagkravet om ”god livskvalitet” enligt LSS. Projektet kommer också att resultera i gratis idéskrifter och metodkit för målgruppen, personal och anhöriga.
Klicka här för att läsa mer om projektet.
Vi är med! Verktyg för vuxna med flerfunktionsnedsättning
Vi är med-paketet innehåller verktyg som kan användas tillsammans med personer som har flerfunktionsnedsättning för att förbättra kommunikation, samspel, aktivitet och delaktighet.
Klicka här för att läsa mer.
Myndigheten för delaktighet – Webbkurs om våld i nära relationer
Kursen ” Vad alla bör veta om våld” ger kunskap om hur våld i nära relationer kan ta sig uttryck när den utsatta eller utövaren har en funktionsnedsättning.
Klicka här för att läsa mer om utbildningen.
Riksförbundet FUB - Mitt vuxenliv
Materialet Mitt vuxenliv är framtaget i tre versioner - för ungdomar som vill utforska vuxenlivet, för personal inom anpassad gymnasieskola samt för anhöriga och personal som ger stöd till målgruppen. Materialets har olika teman, bland annat relationer och hur man kan planera sin tid för att spara och få energi. I versionen för personal finns handledningar, filmer och appar som man kan använda för att bland annat skapa tidsscheman och budget.
Klicka här för att komma till materialet Mitt vuxenliv.
Socialstyrelsen - hälsotillståndet bland personer med psykisk funktionsnedsättning och systemet med personligt ombud
Personer med psykiska funktionsnedsättningar har betydligt sämre hälsa än befolkningen i övrigt. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen har genomfört på uppdrag av regeringen.
Systemet med personligt ombud för personer som har psykiska funktionsnedsättningar har enligt Socialstyrelsens kartläggning inneburit stor nytta i personernas livssituation. Det finns dock stora skillnader i hur kommunerna organiserar verksamheten.
Klicka här för att läsa mer och ladda ned båda rapporterna.
Forum Carpe- kartläggning av kompetensbehoven hos baspersonal inom psykisk ohälsa
Under 2023 gav Forum Carpe en upphandlad leverantör uppdraget att genomföra en kartläggning av kompetensbehoven hos baspersonal när det gäller psykisk ohälsa. Kartläggningen bestod av en enkätundersökning samt fokusgrupper med chefer inom kommunala gruppbostäder i länet.