Mötas och Må bra – psykisk och fysisk hälsa hos äldre personer med funktionsnedsättning

Allt fler personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller autism upplever ålderdomen i Sverige. Enligt statistik från Socialstyrelsen är nästan en tredjedel av de som har insatsen boende enligt LSS över 55 år. Inom kort kommer de att behöva anpassade insatser på grund av sin ålder. Nästan hälften av personerna är över 45 år och samhället är i stort behov av att börja planera för att tillgodose gruppens särskilda behov som åldrande medborgare.

Arvsfondsprojektet Mötas och Må bra som drivs av Riksförbundet FUB i samarbete med tio samarbetspartners, vill skapa och föra dialog för att organisationer, kommuner och beslutsfattare ska kunna ge rätt stöd till åldrande personer med IF och/eller autism i framtiden. För att detta ska komma till stånd krävs kunskap, forskning och utbildning redan idag.

Mötas och Må bra kommer fungera vägledande med idéer, metoder och verktyg inom området åldrande och IF och/eller autism. De arbetar med kartläggning och utredande insatser tillsammans med personer inom målgruppen, så kallade utbildade seniorexperter från projektet Gott liv som äldre, och våra samarbetspartners, alla med stor kunskap inom sitt område.

Målet är ökad livskvalitet och förbättrad hälsa hos personer med IF och/eller autism. Resultatet av projektets förändringsarbete ska mynna ut i idéskrifter, metodkit med handfasta tips för organisationer, kommuner, och beslutsfattare som vill vara med att förbättra livet för äldre personer med IF och/eller autism.

Kom och var med och påverka och bidra och lära mer i detta viktiga arbete.

Innehåll

  • Introduktion om åldrande och IF

  • Att åldras med IF – vad har projektet kommit fram till och vad säger forskningen med framförallt fokus på psykisk hälsa men även fysisk hälsa

  • Delaktighet och tydliggörande pedagogik

  • Inifrånperspektiv från person med IF och åldrande

  • Diskussion och workshop – kring psykisk och fysisk hälsa, hur arbetar ni med det, vilka erfarenheter har ni av vad som fungerar och inte fungerar?

Föreläsare

Kia Mundebo, projektledare i projektet ”Mötas och Må bra”, sakkunnig i äldrefrågor, projektledare för ”Gott liv som äldre” och en av initiativtagarna till projektet ”Ålder har sin rätt”

Conny Bergqvist, pensionär med en lindrig IF. Conny har gått utbildningen till diplomerad seniorkonsult och även fungerat som talesperson i projekt ”Gott liv som äldre”.

Klicka här för att läsa mer om projektet Mötas och må bra.

Anmälningsvillkor

Anmälan är bindande. Avbokning av plats och ändringar i anmälan måste göras senast en vecka före aktivitetens start via länkarna i bekräftelsemailet som du får när du anmäler dig. Därefter stängs länkarna och du (eller din chef) måste meddela kontaktpersonen för den aktuella aktiviteten via mejl om du inte kan delta.

Det går bra att anmäla en ersättare via länkarna i bekräftelsemailet eller via mail till kontaktpersonen om länken är stängd.

Försenad avbokning kan medföra en avgift som betalas av din arbetsgivare.




Tillbaka till kalendarium