Bra länkar
Det finns andra myndigheter och organisationer du kan kontakta för att få mer kunskap och information. Några av dessa erbjuder även stöd och rådgivning.
Socialrådgivning på nätet
Här kan du få råd och stöd i socialtjänstfrågor genom att chatta med en rådgivare. Du kan vara anonym. Efter kontorstid kan du kontakta "Koll på SOC".
Koll på SOC
Här kan du snabbt och lätt hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten där du bor. Där finns även nummer till Socialjouren som du kan ringa till efter kontorstid.
Hedersförtryck.se - Länsstyrelsen i Östergötland
En informationssajt för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. De har även en nationell stödtelefon för yrkesverksamma.
Polisen.se
Polisens hemsida
Brottoffermyndigheten - Jag vill veta
Information riktad till brottsutsatta barn och unga om deras rättigheter.
Nationellt Centrum för Kvinnofrid
NCK är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet.
Kvinnofridslinjen
Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsätts för hot och våld.
Operation Kvinnofrid
En unik samverkan mellan myndigheter i Stockholms län med det gemensamma uppdraget att verka för ett samhälle fritt från våld.
På OPK:s hemsida hittar du även Stöd för yrkesverksamma
Kriscentrum för kvinnor och barn
Vänder sig till kvinnor som är utsatta för psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt våld. Efter kontorstid kan du kontakta Socialjouren.
Amelmottagningen
Tar emot flickor och kvinnor med erfarenhet av kvinnlig omskärelse/könsstympning.
Ideella organisationer
Alla Kvinnors Hus
En ideell förening som ger samtalsstöd, rådgivning och erbjuder skyddat boende till kvinnor, män, HBTQ+ och barn som utsatts för våld. Verksamheten har telefonjour med rådgivning.
Barnrättsbyrån
Kämpar för barn och ungas rättigheter och arbetar på uppdrag av de barn och unga som de möter. Erbjuder stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör barns och ungas rättigheter.
Brottsofferjouren
En ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka.
Dinarättigheter.se
Rädda Barnens informationssida för elever i grundskola och gymnasium. På sidan hittar du även chatten ”Kärleken är fri” som är till för barn och unga. Där kan man fråga om allt kring: hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap, och könsstympning.
Elektra Fryshuset
En verksamhet på Fryshuset som arbetar för mänskliga rättigheter och mot våld och förtryck i hederns namn.
GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime
En sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld. De vänder sig till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för eller berörda av hedersrelaterat våld.
Kvinnors Nätverk/Linnamottagningen
En mottagning för unga som utsätts för hedersrelaterat förtryck eller våld, blivit gifta eller riskerar att bli gifta mot sin vilja. Linnamottagningen bedriver skyddat boende och öppenverksamhet parallellt för att tillgodose ungdomarnas behov av långsiktigt och brett stöd.
Kvinnors rätt
En partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. Vill aktivt stödja, synliggöra samt påverka i de frågor som rör våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter - RFSL
Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, en ideell organisation med målsättningen att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtq-personer som för alla andra i samhället.
RFSL Rådgivningen Skåne
Har länge arbetat med frågor rörande heder och hedersproblematik och har specialkompetens gällande unga hbtq-personers situation. Du kan ringa dem för stöd och rådgivning.
Riksförbundet för sexuell upplysning - RFSU
Ideell organisation som arbetar med sexualupplysning, utbildning och opinionsbildning för att slå hål på fördomar, bota kunskapsbrist och öka den sexuella hälsan i samhället. Omfattar även heder och våld.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige - ROKS
Riksorganisationen för kvinnojourer I Sverige. Partipolitiskt och religiöst obunden med drygt 100 medlemsjourer som ger stöd och skydd åt kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns våld, samt åt kvinnor i lesbiska relationer.
Somaya kvinno- och tjej-jour
En partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, specialiserad på att skydda och stärka personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck
Terrafem - Nätverk för kvinnors rätt mot mäns våld
En ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. De driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst.
Tjejers rätt i samhället (TRIS)
En partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. De har särskild kompetens i att möta ungdomar som har en intellektuell funktionsnedsättning.
Tjejjouren.se
Vill vara ett stöd för såväl unga tjejer som tjejjoursrörelsen. De samlar Sveriges alla tjejjourer och ungdomsjourer på en och samma plats.
Unga Kvinnors Värn (UKV)
En stiftelse som driver ett kris- och motivationsboende i Stockholm för kvinnor som utsatts för våld, övergrepp eller kränkningar och som behöver ett skyddat boende.
Unizon
Ideell organisation som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.
Varken Hora Eller Kuvad
En partipolitiskt och religiöst obunden feministisk och antirasistisk gräsrotsrörelse. De vänder sig särskilt till tonårsflickor och unga kvinnor (12–25 år) bosatta i ekonomiskt och socialt utsatta förorter och som lever under ett patriarkalt förtryck.
1000 möjligheter
1000 Möjligheters verksamheter vänder sig till unga under 20 år som har upplevt våld i en partnerrelation eller haft/har sex mot ersättning. Här kan de få hjälp och stöd via chatt, samtal på mottagning, egen stödkontakt, eller i gruppsamtal. Chatten är anonym, och alla våra volontärer har avgett tystnadslöfte.
För dig som bor i Göteborg:
För dig som bor i Skåne: