Viktiga tillbehör

Viktiga tillbehör

Rätt tillbehör till måltiden är för många personer viktigt för att måltiden ska kännas "rätt". Tillbehör bidrar också med värdefull energi och kan locka till att äta.

Ovan ser du "pytt i panna" med stekt ägg och inalgda rödbetor. Nedan ser du fler exempel på vanliga maträtter och vad som traditionellt serveras som tillbehör.

 

​Kåldolmar
Kokt potatis, lingonsylt/rårörda lingon, skysås

​​Raggmunk
Lingonsylt/rårörda lingon, stekt fläsk/bacon

​Kålpudding
Lingonsylt/rårörda lingon, eventuellt kokt potatis, finrivna morötter

Inkokt lax (äts kall)
Kokt potatis, hollandaisesås, sparris

​Köttbullar
Kokt potatis/​mos, brunsås, lingonsylt/rårörda lingon, pressgurka

Pannkakor/plättar
Sylt/bär, vispad grädde

​Isterband
Kokt potatis/mos, inlagda rödbetor, råkostsallad

​​Blodpudding
Lingonsylt, rårivna morötter

Kalvsylta (äts kall)
K

Stekt falukorv
Stuvade makaroner eller stekt potatis och stekt ägg

Ärtsoppa

Pytt i panna
Stekt ägg, inlagda rödbetor

​​Kroppkakor
Lingonsylt, eventuellt smält smör​

​Laxpudding
Skirat/smält smör

Ostkaka
Sylt/bär, vispad grädde

​Sill (äts kall)
Kokt potatis, gräddfil, klippt gräslök, ägghalva

Palt
Lingonsylt, smält smör

Dillkött
Kokt potatis/ris, dillsås, kokta grönsaker

Pepparrotskött
Kokt potatis, sås smaksatt med pepparrot, kokta grönsaker

 Janssons frestelse
Bröd, grönsallad, ägg

Stek
Kokt potatis, sås, grönsaker, svartvinbärsgelé/lingonsylt/äppelmos, pickles

Biff à la Lindström
Kokt potatis/mos, gröna ärtor

Pannbiff

Kokt potatis/stekt potatis/mos, stekt lök, lingonsylt, skysås/brun sås

​Stekt torsk
Kokt potatis, remouladsås, citronskiva, grönsallad

Lutfisk
Kokt potatis, bechamelsås/senapssås, gröna ärtor
Kokt torsk
Kokt potatis, äggsås, gröna ärtor

 

Grovkornig senap och torkad timjan till ärtsoppa

Grovkornig senap och torkad timjan till ärtsoppa