Servering och uppläggning

Servering och uppläggning

Vi äter med ögat! Trevlig servering och uppläggning kan stimulera aptiten. ​Tänk dig att du serverar mat på en restaurang! Det kan vara att lägga en dillkvist på potatisen eller gratängen, strö persilja på torsken, använda kanel och sylt på risgrynsgröten, lägga russin på filmjölken eller toppa fisksoppan med färska örter.

Ovan ser du ett exempel på en förrätt på Högdalens vård- och omsorgsboende. Skagenröra på en skiva kavring garnerad med dillkvistar, fiskrom och citronskivor.

Nedan ser du ett exempel på hur samma maträtt kan se ut upplagd på en tallrik jämfört med om maträtten serveras i en matlåda. Maträtten ser också trevligare ut om man använder färska örter och lingon samt dukar med färgglada servetter.

Kroppkakor i matlåda

Kroppkakor i matlåda

​Med skirat smör och lingonsylt.

Kroppkakor på tallrik

Kroppkakor på tallrik

​Med skirat smör och lingonsylt toppad med några frysta lingon och persilja.