Måltidsmiljö

Måltidsmiljö

En trevlig måltidsmiljö kan stimulera aptiten! Rummet, mötet och produkten är tre viktiga delar som bidrar till en positiv måltidsupplevelse.

Rummet och servering
De personer som arbetar med mat bör har förkläde, uppsatt hår, rena händer, utan nagellack, smycken och klocka. Maten läggs upp på tallriken på ett inbjudande sätt för att öka aptiten. Tänk gärna på att stänga av tv-n och andra ljud so​m stör men gärna låg instrumental musik.

Produkten, högtider och årstider
För många personer är det viktigt att känna igen den mat som serveras, att högtider och andra traditioner följs. Det kan till exempel handla om midsommar med sill och potatis. Det är viktigt att presentera maten på ett trevligt sätt och göra helger till helger och till exempel duka lite finare än på vardagen.

Mötet
Ett välkomnade till matbordet. Det är viktigt att vi tänker på att presentera mat och dryck på ett trevligt sätt. Detta är avgörande för att känna sig välkommen och uppskatta måltiden. Det är också viktigt att personen som äter får vara delaktig så mycket som möjligt som till exempel att ta mat själv. Det är viktigt för både aptiten, självkänslan och bevarandet för de fysiska funktionerna.

Det är också viktigt att uppmuntra och stimulera till goda samtal vid bordet.