Högtider och årstider

Högtider och årstider

För många personer är det viktigt att känna igen maten som serveras och att högtider och andra traditioner följs. Det är viktigt att göra helger till helger genom att till exempel duka lite finare än på vardagen. 

Några exempel på högtider som brukar firas i Sverige:

​Fettisdagen (februari)
Semla/fastlagsbulle

Våffeldagen/Jungfru Marie bebådelsedag (februari)
Våfflor, sylt, grädde

Påsk (mars/april)
Vanliga maträtter är lamm, skinka, kokt ägg, inlagd sill, böckling, lax i olika former och
Janssons frestelse

 

Nationaldagen (6 juni)
Ibland nationaldagsbakelse

Midsommarafton (juni)
Inlagd sill, rökt eller rimmad
lax, färsk potatis, gräddfil, gräslök, dill, knäckebröd, sallad, färska jordgubbar med grädde/jordgubbstårta

 

​Kräftskiva (augusti)
Kokta kräftor i dill med tillbehör som bröd, ost, smör och andra smörgåsbordsrätter. Många har öl och snaps till maten

Nobeldagen (10 december)
Extra god mat, ofta tre rätter, bubblig dryck

 

​Luciadagen (13 december)
Lussekatter/bullar, pepparkakor, glögg

Julafton (24 december)
Julbord/buffé/smörgåsbord av t ex julskinka, julkorv, sylta, lax, sill, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, lutfisk, ägghalvor, Janssons frestelse, kål, rödbetssallad, vörtbröd, dopp-i-grytan (bröd som doppas i varmt skinkspad)

Nyårsafton (31 december)
Extra god mat, ofta tre rätter, bubblig dryck