Högtider och årstider

För många personer är det viktigt att känna igen maten som serveras och att högtider och andra traditioner följs.

​Det kan till exempel handla om midsommar med sill och potatis. Det är viktigt att presentera maten på ett trevligt sätt och göra helger till helger och till exempel duka lite finare än på vardagen.

Några exempel på högtider som brukar firas i Sverige:

​Fettisdagen (februari)
Semla/fastlagsbulle

Våffeldagen/Jungfru Marie bebådelsedag (februari)
Våfflor, sylt, grädde

Påsk (mars/april)
Vanliga maträtter är lamm, skinka, kokt ägg (eventuellt målade skal), inlagd sill, böckling, lax i olika former och
Janssons frestelse

 

Nationaldagen (6 juni)
Ibland nationaldagsbakelse

Midsommarafton (juni)
Inlagd sill, rökt eller rimmad
lax, färsk potatis, gräddfil, gräslök, dill, knäckebröd, sallad, färska jordgubbar med grädde/jordgubbstårta

 

​Kräftskiva (augusti)
Kokta kräftor i dill med tillbehör som bröd, ost, smör och andra smörgåsbordsrätter. Många ha öl och snaps till maten

Nobeldagen (10 december)
Extra god mat, ofta tre rätter, bubblig dryck

 

​Luciadagen (13 december)
Lussekatter/bullar, pepparkakor, glögg

Julafton (24 december)
Julbord/buffé/smörgåsbord av till exempel julskinka, julkorv, sylta, lax, sill, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, lutfisk, ägghalvor, Janssons frestelse, kål (brun/röd), rödbetssallad, vörtbröd, dopp-i-grytan (bröd som doppas i varmt skinkspad)

Nyårsafton (31 december)
Extra god mat, ofta tre rätter, bubblig dryck

Semla

Semla

​"Hetväggen" är semlans föregångare och är liksom semlan en bulle fylld med mandelmassa men som ofta serverades med mjölk. Än idag föredrar många att äta sina semlor i ett djupt fat med het mjölk till − ibland kryddad med socker och kardemumma.